„Zajlik
A lényeg

Karácsony: Vitézy a Fidesz kitartottja, kivárom az ámokfutásának végét

6/07/2024 02:45

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az Alkotmánybíróság megsemmisítette a Karácsony Gergely győzelmét június 9-i budapesti korábban helybenhagyó kúriai döntést. Karácsony Gergely szerint "a Fidesz által három hete megválasztott új Ab- elnök lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat". Vitézy Dávid viszont úgy látja, ennyire szoros eredmény és az ahhoz képest magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatoknál minden fejlett demokráciában teljes újraszámlálást vonna magával.

Miután az Alkotmánybíróság pénteken megsemmisítette azt a kúriai döntést, amely lezárta volna a főpolgármester-választás ügyét, ismét bizonytalanná vált a kimenetel.

Karácsony Gergely szerint a döntés mögött az áll, hogy „a Fidesz által három hete megválasztott új alkotmánybírósági elnök pedig lelkesen meghálálta a belé vetett bizalmat és asszisztált ehhez a képtelenséghez”.

A városvezető azt írta, mivel a főpolgármester-választást már nem lehet megismételni, most vagy a Kúria számolja újra a választási irodák segítségével mind a 782 ezer érvényes szavazólapot, vagy helybenhagyja az eredményt. Új választást már nem lehet kiírni. „Nem baj. Legalább újfent kiderült, hogy Vitézy Dávid a Fidesz kitartottja. Én türelmesen kivárom az ámokfutásának végét.”

Vitézy Dávid érthetően jobban örült az Alkotmánybíróság döntésének, és azt írta, várja a Kúria újabb döntését. Úgy fogalmazott, „Ennyire szoros eredmény, és egy, ahhoz képest ilyen magas tévesztési arány az érvénytelen szavazatok megítélésében együttesen a világ bármely fejlett demokráciájában teljes újraszámláláshoz vezetne. Más kérdés, hogy jó eséllyel nem csak egy négy-öt héten át húzódó és sok lépcsős jogorvoslati folyamat eredményeképpen.”

Azért picit ő is odaszúrt riválisának, mondván: „Karácsony Gergely főpolgármester egy hete »független magyar bíróságként« jellemezte a Kúriát, bízom benne, hogy a mai döntés nyomán következő újabb kúriai eljáráshoz is hasonló higgadtsággal viszonyul majd.”