„Zajlik
A lényeg

Karácsonyt felhívta Tarlós, és azt mondta: "Tartsál ki, igazad van"

3/10/2024 21:49

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely egy videóban arról beszélt, hogy felhívta elődje, Tarlós István, és azt mondta neki, igaza van, a  főpolgármesternek meg kell tudnia választani a közvetlen kollégáit.

„Létrejött egy szokatlan és új helyzet: a főpolgármester a régi, a Közgyűlés azonban szinte teljes mértékben új” – mondta Karácsony Gergely csütörtöki videójában, egy nappal az alakuló ülés előtt. Hozzátette, szerinte a tagok csaknem 80 százaléka nem volt képviselő korábban, ami a fővárosi önkormányzat történetében példátlan mértékű vérfrissítés.

Azt ígérte, megpróbálja a lehető legjobbat kihozni az új helyzetből, az viszont „kétségtelen, hogy új erőkkel nehezebb új koalíciókat kötni, hiszen nem ismerjük egymást, nem ismerjük egymás szempontjait. Úgyhogy az elmúlt hetekben volt egy kis ajtócsapkodás.” Karácsonynak nincs könnyű dolga a többség kialakításánál, mivel az őt támogató listáról hat képviselő jutott be (vele együtt vannak heten), a Tisza Pártnak és a Fidesznek is 10-10 képviselője van, a Kutyapártnak és Vitézyéknek pedig 3-3. 

„Jövök be a hivatalba az 5-ös buszon, csörög a telefonom, és fölhívott Tarlós István főpolgármester úr” – mondta a videóban Karácsony, akinek bár sok vitája volt Tarlóssal, azért tiszteli is. Szerinte Tarlós azt mondta neki, hogy „Gergely, tartsál ki, igazad van. A főpolgármesternek meg kell tudnia választani a közvetlen kollégáit.”

Ezzel arra utalt, hogy a Tisza Párt képviselői közölték, nem engednék, hogy Karácsony Kiss Ambrust válassza helyettesének. Vitézy Dávidról azt mondta, elismeri a tudását, viszont Kiss Ambrus volt a jobbkeze, akivel a legszorosabban dolgozott együtt az elmúlt években a város élén.

"Szívesen nyújtok békejobbot az egykori ellenfelemnek, de ha a politika le akarja vágni a jobb kezem, akkor ezt nem tudom megtenni" – fogalmazott.

Karácsony ezért azt javasolja, válasszanak két főpolgármester-helyettest, egyikük Kiss Ambrus, másikuk akár Vitézy Dávid lehetne. Szerinte egykori riválisával az „elmúlt időszak kemény mondatai” ellenére is tudnának közösen dolgozni a város érdekében. Ennek a Tisza Párt képviselői lehetnek az akadályozói, akik Karácsony szerint országos politikai szempontokból kiindulva vannak ezen az állásponton.

Ezért elnapolták a helyettes kijelölésének kérdését, és az október 4-i, pénteki alakuló ülésen más kérdésekkel foglalkoznak majd. Így főpolgármester-helyettes nélkül vág neki Karácsony az új ciklusnak. Az elmúlt öt év nehéz volt, de mostantól több vita lesz a közgyűlésben, mint korábban, tette hozzá.