„Köszönjük
A lényeg

Karafiáth: A kormány annyira túltolta a gyűlölködést, hogy az már kezd elfogadásba átmenni

22/06/2024 19:00

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Karafiáth Orsolya, az esemény házigazdája a Pride-on azt mondta: szerinte a kormány annyira túltolta a gyűlölködést, hogy az már kezd elfogadásba átmenni. Az írónő úgy fogalmazott: "Itt és most szeretném megköszönni a kormánynak, mert igen fiúk, túltoltátok".

A 29. Pride a Podmaniczky utcából indult és az Andrássy út, Hősök tere útvonalon a Vajdahunyad várához érkeztek a felvonulók, ott tartottak beszédeket. Az előzményekről ITT olvashatnak.

Elsőként Karafiáth Orsolya író, költő, az esemény házigazdája lépett színpadra. Hangsúlyozta: elege van a kirekesztésből és a gyűlöletből. Egy washingtoni eseményről beszélt, ahol melegek és heterók magassarkúban futnak, „mégsem hőbörög senki, hogy hülye b*zik, ha nem tetszik neki, továbbmegy”. Szerinte mindenki ismeri azokat a mondatokat, hogy „nincs bajom a melegekkel, de…”. Karafiáth úgy véli, az ilyen emberek nem tudják megfogalmazni, hogy pontosan mi a hergelés a Pride-ban. Karafiáth azt mondta, itthon „megtesznek mindent azért, hogy még mindig jelen legyenek a homofób hangok”. „Itt és most szeretném megköszönni a kormánynak, mert igen fiúk, túltoltátok” – szerinte a kormány annyira a falig eltolta a gyűlölködést, hogy az már kezd átmenni elfogadásba.

Erdős Erik Robin transzjogi aktivista és a Magyar Transz Pride egyik szervezője szerint a transz emberek Magyarországon folyamatosan nehézségekbe ütköznek „akár a könyvtárban, akár a trafikban, akár a reptéren” amiatt, hogy a magyar törvények nem engedik nekik az új nemüket és nevüket a hivatalos irataikra ráírni. Azt is bejelentette, hogy jövőre meg fogják szervezni a harmadik Magyar Transz Pride-ot.

Szekér Gergő frissen coming outoló énekesként lépett fel a színpadon. Szavai szerint ő egy felvidéki parasztgyerek. „A nemi identitás ne legyen kérdés, sem politikai eszköz a megkülönböztetésre” – üzente a műsorvezetőn keresztül Szekér Gergő a fellépése előtt. 2019-ben A Dal előválogatásán is részt vett, szerinte sajnálatos, hogy annak már nincs köze az Eurovíziós Dalfesztiválhoz, hiszen Magyarország már nem vesz részt a versenyen. Arról is beszélt, hogy régen a menedzsmentjével ki kellett találniuk fedősztorikat arra, hogy ő meleg, mert a tévében azt mondták neki, hogy meleg énekesnek nincs helye a képernyőn. Akkor elhitte, most már azt gondolja, hogy nem a melegekkel van baj, hanem azzal, aki azt gondolja, hogy azoknak nincs helye a tévében. Szekér Gergő az Illés zenekar 1969-ben írt dalával üzen a politikusoknak: „Ne gondold, hogy tied a világ”.

A beszédek után bulit tartottak és ezzel ért véget a Pride.

(via Telex)