„Zajlik
A lényeg

Károsítják az ózonréteget a Starlink műholdjai

20/06/2024 17:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Amikor végleg leállnak, és belépnek a bolygó légkörébe.

Nem sokkal azután, hogy Elon Musk cége elkezdte pályára állítani a Starlink-műholdakat, amelyek internetet sugároznak a Földre, a csillagászok elkezdtek zúgolódni: rendkívüli mértékben bezavarnak a csillagok vizsgálatába ami a tudományos projektek számára is igen súlyos probléma.

De egy újabb probléma is felmerült az eszközökkel kapcsolatban: a Dél-Kaliforniai Egyetem kutatói azt állítják, a műholdak károsítják a Föld ózonrétegét, amikor végleg leállnak, és belépnek a bolygó légkörébe, hogy ott elégve semmisüljenek meg. A Geophysical Research Letters című tudományos lapban megjelent publikáció szerint a problémát az alumínuim-oxid részecskék jelentik, amelyek az elégés során maradnak hátra.

 
Elon Musk. Fotó:
 Flickr.com
 

Ezek reakcióba lépnek az ózonréteggel, és roncsolják azt.

A kutatók szerint 2016 és 2022 között nyolcszorosára nőtt a részecskék száma a légkörben, és úgy tűnik, ez a mennyiség folyamatosan növekszik az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak számának növekedésével. A Starlinknek több ezer aktív műholdja kering a bolygónk körül, de más cégek is hasonló mennyiségű eszközt küldenének oda. Mindez oda vezet, hogy a sarki területeken tovább emelkedik majd a hőmérséklet, ami még kritikusabbá teszi a jégtáblák állapotát. (A hvg.hu nyomán)