„Támogassa

Kásler szerződéskötési korlátozást rendelt el a kórházaknál

24/05/2020 16:30

| Szerző: Klubrádió/MedicalOnline

Az EMMI szerint a rendelkezés egybevág a kormány azon szándékával, hogy megakadályozza a kórházak újbóli eladósodását.

Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el Kásler Miklós az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában álló egészségügyi intézmények számára. Az EMMI közleménye szerint ennek lényege az, hogy a kórházak csak abban az esetben köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval, vagy magánszeméllyel, ha azt szakmailag kellően megindokolják, és a kérelmet az EMMI háttérintézményén, az ÁEEK-n keresztül jóváhagyásra felterjesztik az Operatív Törzs vezetőjéhez. Az Operatív Törzs véleménye alapján pedig végül az EMMI minisztere dönt az adott kérdésben.

Az intézkedés legfőbb célja a betegellátás biztonságának fenntartása, hogy a mostani járványkészültségben a kórházi rendszert ne terheljék hosszútávú szerződések - teszi hozzá a közlemény. A tárca szerint az EMMI vezetőjének ez a rendelkezése a napi ellátásban nem okoz időkésedelmet, nem érinti a munkaszerződéses dolgozókat, és egybevág a kormány azon szándékával, hogy megakadályozza a kórházak újbóli eladósodását.

Közben a MedicalOnline azt írta, hogy értesülésük szerint Pintér Sándor államosítaná a háziorvosi ellátást. Az egészségügyi szakportál szerint a belügyminiszter ezt azzal indokolta, hogy a Covid-19-járvány alatt nem voltak vezényelhetők az orvosok.