„Támogassa
A lényeg

Kormányinfó: Már nem lehet akadálya az uniós kifizetéseknek

27/07/2023 12:12

| Szerző: Klubrádió

Az igazságügyi reformcsomagot is lejelentette a kormány az Európai Bizottságnak, innentől kezdve 238 millió euró 85 százalékára számíthatunk – jelentette be a kormányinfón Gulyás Gergely.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt Kínai cég épít akkugyárat Nyíregyházán. Bár sok bizonyosat nem lehet tudni csütrötöki kormányinfóról, várhatóan újságírói kérdésként megemlítik.

A tájékoztatón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is részt vett.

Pintér marad

A hvg.hu teljesen valótlan cikkel igyekszik növelni a megcsappant olvasottságát, amikor arról írt: ősszel távozhat Pintér Sándor belügyminiszter, és a helyét Gulyás Gergely veheti át – közölte a miniszter.

Szesz: a kormány a zéró toleranciát támogatja

Gulyás gratulált annak a 95 ezer egyetemistának, akit szerdán felvettek egyetemre. és elmondta, hogy 10514 diák jelentkezett pedagógusnak ez az elmúlt hat év legjobb száma állította.

A kormány eddig mindig a zéró tolerancia álláspontját képviselte, amikor felmerült az ötlet – reagált Gulyás Gergely arra a hírre, hogy Lázár János minisztériumában vizsgálják a vezetés előtti alkoholfogyasztás engedélyezésének lehetőségét – tudatta, hozzátéve: nem boztos benne, hogy egy magyar ember meg tud állni fél pohárnál.

A kormány kitart az egy számjegyű inflációs ígérete mellett

"Az inflációt is le fogjuk törni, ha minden jól megy, akkor októberben egyszámjegyű lesz az infláció. 15 százalékra növeljük a kötelező akciózást, kibővítjük a SZÉP-kártya lehetőségeit" – sorolta a Gulyás. Jövő évre 5 százalékos inflációra is esélyes lehet.

Késznek ítélik az igazságügyi reformot

A kormány álláspontja szerint most már nem lehet akadálya a kifizetéseknek. "238 millió euróról küldtünk számlát. Ennek a 85 százalékát kell kifizetnie Brüsszelnek" – mondta Gulyás.

Az igazságügyi reformcsomagot is lejelentette a kormány az Európai Bizottságnak, innentől kezdve Gulyás véleménye szerint nem lehet akadálya a hétéves költségvetés finanszírozásának. A kormány ezért 238 millió eurós számlát küldött ki Brüsszelnek, és bízik abban, hogy minél előbb teljesülnek az átutalások.

Az EB-nek a határvédelmi intézkedéseket kell megtérítenie Gulyás szerint

Gulyás a szerdai kormányülésről számolt be. A miniszter azzal kezdte, hogy Brüsszelből jó hír is érkezett: azt követően, hogy a Tanács döntött a migrációs elosztási mechanizmusról, melyet a magyar kormány hevesesen ellenez, az EP-vel megkezdődtek az intézkedések. Itt a Visegrádi országok ellenállásának és Németország és Hollandia csatlakozásának köszönhetően blokkoló kisebbség jött létre. A Bizottságnak sokkal inkább a határvédelmi intézkedéseket kell megtérítenie Gulyás szerint.

Források: hvg.hu, 24.hu