„Zajlik
A lényeg

Kórházat lőttek az oroszok, kilenc embert öltek meg

28/09/2024 16:12

| Szerző: Klubrádió

Az ukrajnai Szumi egészségügyi központa elleni orosz támadás után Zelenszkij ukrán elnök közölte, Oroszországot csak erővel lehet békére kényszeríteni, szerinte ez az egyetlen módja a háború befejezésének.

Az orosz-ukrán háborúban szombaton az orosz erők rövid időn belül kétszer is támadtak egy ukrajnai egészségügyi központot. Vélhetően drónokkal lőtték az épületet, amelyben kilencen meghaltak, tíz ember megsebesült.

Az orosz-ukrán határtól mintegy 30 kilométerre, az ország észak-keleti részén fekvő ukrajnai város, Szumi egészségügyi központját lőtték az oroszok szombat reggel. Az első támadást követően nem sokkal, amikor az épületből épp menekültek az emberek, illetve mentették a rászorulókat, az orosz erők újra lőni kezdték az egészségügyi központot. Ukrán közlés szerint a támadás idején 86 beteg és 38 fős személyzet tartózkodott az épületben. Az első támadásban egy ember halt meg, és erősen megrongálódott a központ, a másodikban, a mentés kezdete után további öt ember vesztette életét. Az ukrán hatóságok később azt közölték, a halálos áldozatok száma összesen kilenc, és tíz sérültje is van az oroszok akciójának, amit vélhetően drónnal hajtottak végre.

 
 2024. szeptember 28., szombat Szumi város, Ukrajna  Az orosz-ukrán háborúban szombaton az orosz erők rövid időn belül kétszer is támadtak egy ukrajnai egészségügyi központot. Fotó: Szergej Gapon/Ukrán Katasztrófavédelmi Szolgálat az AP-n keresztül megosztva
 


Volodimir Zelenszkij a támadás kapcsán azt közölte, a világon mindenkinek, aki foglalkozik ezzel a háborúval, figyelemmel kellene lennie arra, hol és mit támad Oroszország: kórházakat, civil célpontokat és civil életeket. Hozzátette,  Oroszországot csak erővel lehet békére kényszeríteni, ez az egyetlen módja a háború befejezésének.

A Szumi elleni támadások az utóbbi hetekben váltak gyakoribbá, miután az ukrán hadsereg augusztusban behatolt Oroszország szomszédos, kurszki területére, ahol több tucat települést foglalt el.

Az ukrán légierő azt közölte, korábban, a nap folyamán 69 orosz drónt lőttek le az éjszakai támadásban Ukrajna ellen indított 73-ból, köztük két ballisztikus és két cirkáló rakétát, Kijev  és környékének védelmében 15 drónt semmisítettek meg.

(via Reuters)