„Ki
A lényeg

Kormányinfó: Gulyás Gergely töretlenül bízik Balog Zoltánban

16/02/2024 14:45

| Szerző: Klubrádió

Deutsch Tamás kiváló listavezetője lenne a kormánypárti listának – tudatta a miniszter.

A magyar kormány szerint az elmúlt 14 évben a gyerekek védelmére nagy hangsúlyt fektetett – mondta a mai Kormányinfón Gulyás Gergely, aki szerint a családok támogatásáért a legtöbbet Novák Katalin tette az elmúlt években, és Varga Juditnak is nagy szerepe volt abban, hogy törvényileg is védjék a családokat. Szerinte mindketten példamutatóan viselkedtek,

a kormánynak pedig ezután a jövőbe kell néznie.

Megjegyezte: át kell tekinteni a gyerekvédelmi jogszabályokat is – ezt már már a tavaszi ülésszakban megteszik –, az észszerű szigorításokat támogatja a kormány. 

Reményei szerint két héten belül döntenek az új köztársasági elnök személyéről – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a miniszter. A közvetlen köztársasági elnökválasztásról Gulyás azt mondta, van egy alkotmányos rend Magyarországon, ez alapján választanak elnököt.

"Biztos, hogy nem fog változni" ez – biztosított.

Ahogy arról is, hogy  a kormány nem tervez azzal foglalkozni, ki nyújtotta be K. Endre kegyelmi kérvényét. "A kormánynak nincs véleménye a református egyház belügyeiről”, mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kormány szerinte Balog Zoltánnak le kéne-e mondania.

Aztán az Indexet is megnyugtatta: A Fidesznek sok jó főpolgármester-jelöltje van – tudatta.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás Gergely.
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Gulyás átgondolandónak tartja Varga Judit exe, azaz Magyar Péter állításait a Diákhitel Központ kommunikációs szerződéseiről, mivel a pénzintézet vezetőjeként Magyar Péter írta alá ezeket. Balásy Gyula cégei 1,1 milliárdért szerződtek a Diákhitel Központtal, Magyar Péter durva túlárazottságot emlegetett, Rogán hivatala szerint minden rendben volt ezekkel. Ami még Magyart illeti, később egy kérdés nyomán elmondta: hónapokkal korábban beszélt vele utoljára, és még korábban megmondta neki előre Magyar Péter, hogy ha lemond állami megbízásairól, akkor a nyilvánosság elé fog állni, de ő nem akarta megállítani, mert "nem szeretem, ha fenyegetnek". Gulyás később megjegyezte: a legnagyobb szomorúsággal nézi, hogy Magyar most épp azok ellen van, akikkel egykor együtt küzdöttek. Mindezzel együtt nem hiszi, hogy a NER-nek vagy Rogán Antalnak tartania kéne az egésztől – derült ki később.

"Reménykeltő tárgyalások" zajlanak a svéd kormánnyal a NATO-csatlakozásáról – mondta az erre vonatkozó kérdésre.

Gulyás elárulta azt is, hogy szerinte az EP-ben  

Deutsch Tamás kiváló listavezetője lenne a kormánypárti listának.

A bicskei gyermekotthon igazgatójának fővárosi kitüntetéséről Szentkirályi Alexandrát kérdezték, aki azt mondta: amikor a főváros a díj odaítéléséről döntött, akkor már vége volt a rendőrségi vizsgálatnak V. János ellen, és "sajnos" ártatlannak mondták ki. Ezt a díjátadást szerinte a közgyűlés megszavazta, jobb- és baloldali képviselőkkel együtt.

"Én ezt a díjat nem szavaztam meg, szemben Karácsony Gergellyel" – jegyezte meg szúrósan.

Aztán megint Gulyás válaszolt: Balog Zoltán nem szólt Orbán Viktornak K. Endre kegyelméről, ő is csak

a sajtóból értesült az ügyről – mondta a Népszavának.

"Amíg Balog Zoltán marad, addig maradok én is", mondta Gulyás arról, hogy ő maga jogtanácsos a református egyházban, és a pozíciójáról kérdezték. Ő maga töretlenül bízik Balog Zoltánban, kizárólag a református egyházra tartozik, hogy lemond-e Balog.

Novák Katalin és Varga Judit is bocsánatot kért az áldozatoktól – emlékeztette a Telexet Gulyás, miután a lap munkatársa megkérdezte: a kormány részéről miért nem kértek érdemben bocsánatot a bicskei áldozatoktól. Nem a Fidesz rendelte meg a köztársasági elnök népszerűségét vizsgáló közvélemény-kutatásokat – tájékoztatta ugyanőket. 

(A Telex nyomán)