„Támogassa
A lényeg

Kossuth- és Jászai Mari-díjas művészek nem kérnek az SZFE aranydiplomájából

5/09/2023 09:01

| Szerző: Klubrádió

Álláspontjuk szerint nem vehetnek át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát.

Nem veszik át aranydiplomájukat a három éve modellváltásra kényszerített Színház- és Filmművészeti Egyetemtől (SZFE) azok a művészek, akik Vámos László rendező ötven évvel ezelőtt végzett osztályába jártak – derül ki az eredetileg az intézménynek címzett, a 444-nek is eljuttatott levelükből. Az aláírók között van

  • Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész,
  • Egri Márta Jászai Mari-díjas színésznő,
  • Miklósy Judit színésznő,
  • Varsa Mátyás színész, rendező, író,
  • Vas-Zoltán Iván színész, rendező, dokumentumfilmes.

Az érintetteknek szeptember 11-én, az SZFE tanévnyitóján adnák át az elismerést.

„Az a Színház és Filmművészeti Egyetem (korábban Főiskola), amelynek mi egykor növendékei voltunk, a döntés-előkészítés demokratikus szabályainak megkerülésével, a szakma, a hazai és nemzetközi közvélemény tiltakozása ellenére 2020. szeptember 1-én magánegyetemmé alakult. Az újjáalakult intézmény vezetői több alkalommal is határozottan elhatárolódtak az addig működő egyetem működési elveitől, szellemiségétől, és ezzel olyan értékeket tagadtak meg és romboltak le, amelyeknek a szellemében mi annak idején nevelkedtünk.

Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb.”