„Zajlik
A lényeg

Leállították az elektív műtéteket a Baleseti Intézetben

13/08/2021 16:59

| Szerző: Klubrádió

A Baleseti Intézet vezetése a halasztható, elektív műtétek leállításáról tájékoztatja a kollégákat. Kunetz Zsombor Facebookon közzétett posztjában azt írta, „pontosan ezt nevezik összeomlásnak”.

Kunetz Zsombor egészségügyi elemző a Facebookon osztotta meg azt a levelet, amelyben a Baleseti Intézet vezetése a halasztható, elektív műtétek leállításáról tájékoztatja a kollégákat. A műtétek leállítására a levél szerint azért van szükség, mert a Merényi (vagyis a Dél-pesti Centrumkórház) és a János-kórház traumatológiai ellátásának leállása miatt az Intézet baleseti ambulanciájára extrém terhelés hárul.

Az elemző úgy kommentálta, „pontosan ezt nevezik összeomlásnak”.

„Tetszik, nem tetszik, abban az esetben, amikor az akut ellátás rászakad egy-két intézményre, akkor a tervezett műtétek elmaradnak, a várólisták nem csökkennek, de még csak nem is stagnálnak, hanem a végtelenbe növekednek. A szabadságokra a széthajszolt egészségügyi dolgozóknak is szükségük van mindannyiunk érdekében” – idézi Kunetzet a hvg.hu.

Az elemző szerint azonban a helyzetet nem csak egyedi tényezők okozzák, „az az állapot csak romlani fog mindaddig, amíg engedjük, hogy az egészségügy irányításának a közelében ennyire alkalmatlan, kutyaütő banda legyen”.

A sürgősségi ellátással nem ez az első probléma mostanában, az Uzsokiban erőforráshiány miatt négy napra leállították a sürgősségi ellátást.

Szeptember 11-től szeptember 13-ig pedig a Honvédkórházból irányítják át más intézményekbe a sürgősségi eseteket, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ a Honvédkórház Róbert Károly krt.-i telephelyét jelölte ki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus egészségügyi biztosítására.