„Zajlik
A lényeg

Lejárt a határidő a 80 milliárd forintos uniós bírság kifizetésére

18/09/2024 08:24

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Magyarország nem hajlandó kiegyenlíteni az összeget – mondták többször is Orbánék.

Kedden lejárt a határidő a 200 millió eurós, nagyjából 80 milliárd forintnyi uniós pénzbírság megfizetésére – hívja fel a figyelmet  a Népszava

Emlékeztetnek: Az Orbán-kormány a büntetést azért kapta, mert nem hajtotta végre az Európai Unió Bíróságának (EUB) korábbi ítéletét, amely arra kötelezte, hogy hozza összhangba a magyar migrációs és menekültügyi rendszert az uniós előírásokkal. A bírói testület  előírta, hogy a döntése megszületésétől a jogsértés megszüntetéséig tartó időszak alatt fizessen naponta egymillió eurót, azaz négyszázmillió forintot.

Illegális bevándorlás - Éhségsztrájkot folytató migránso
 
Menekült Horgoson
 
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
 

A kormány egyelőre nem válaszolt, de ha nem fizeti ki a 200 milliós pénzbírságot, az EB napokon vagy heteken belül megkezdi a kamatokkal terhelt összeg levonását a Magyarországnak járó uniós támogatásokból.

Orbán Viktor és a kormány többi tagja többször kifejtette, hogy Magyarország nem hajlandó kiegyenlíteni a bírságot, amit igazságtalannak tart egy olyan tagállamban szemben, amely hatékonyan védi az EU külső határait. Csakhogy a pénzbüntetésnek semmi köze a határvédelemhez – jegyzi meg a lap.