„Klubrádió
A lényeg

Lengyelországban milliárdokért megerősítik a határt

15/10/2021 07:57

| Szerző: Klubrádió

A lengyel alsóház csütörtökön több mint 1,6 milliárd zlotyt (125 milliárd forint) szavazott meg a Fehéroroszországgal közös határ megerősítésére "az illegális bevándorlás megfékezése érdekében" - írja a Magyar Nemzet. Ezután a felsőházhoz kerül a törvényjavasat, amely szintén szavazni fog róla.

Illegális bevándorlás - Lengyelország
 
Illegális bevándorlás - Lengyelország
 
Usnarz Gorny, 2021. augusztus 30. Lengyel rendőrök a fehérorosz határnál, az északkelet-lengyelországi Usnarz Gorny falu környékén 2021. augusztus 30-án. A lengyel hatóságok az utóbbi időben a migrációs nyomás jelentős növekedését tapasztalják, erősödik a Közel-Keletről Fehéroroszországon át az Európai Unió (EU) keleti határa felé irányuló illegális bevándorlás. MTI/PAP/Artur Reszko
Fotó: Artur Reszko
 

 

Lengyelország augusztusban kezdett szögesdrótkerítés építésébe, miután Fehéroroszország gyakorlatilag ráengedte a szomszédaira a bevándorlókat, akik a legtöbben Irakból érkeznek. Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt gyanúsítják, hogy az ő utasítására szállítanak migránsokat az uniós országok határaihoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel kormány mostani javaslata értelmében a szögesdrótkerítést különböző műszaki berendezésekkel, köztük mozgásérzékelőkkel és kamerákkal is felszerelnék. A lengyel kormány szeptember elején a térségben rendkívüli állapotot vezetett be, (Magyar Nemzet- MTI).