„Zajlik
A lényeg

Letartóztatták Kiss Lászlót

16/08/2024 14:14

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Harminc napra rendelte el a törvényszék a kényszerintézkedést az óbudai polgármesterrel szemben.

Az óbudai önkormányzatot érintő korrupciós ügy miatt szerdán őrizetbe vett Kiss László polgármestert letartóztatták – közölte ügyvédje, Zamecsnik Péter a Klubrádióval.

A Fővárosi Törvényszék 30 napra rendelte el a kényszerintézkedést, ugyanakkor a döntés nem jogerős, Kissék fellebbeztek.

A letartóztatást a Központi Nyomozó Főügyészség indítványozta, Zamecsnik elmondta, az azt tárgyaló Fővárosi Törvényszék a két indok közül az egyiket találta megalapozottnak, mégpedig a büntetőeljárás sikerének veszélyeztetését, mint minden korrupciós ügyben, a másik, a bűnismétlés veszélye viszont nem áll fenn szerintük. 

2024. augusztus 16. A lényeg l Zamecsnik Péter 2024.08.16.
01:46
00:00

Amennyiben a polgármestert benntartják szeptember 16-ig, majd esetleg meghosszabbítják a letartóztatást, akkor nem fogja tudni összehívni az új közgyűlést októberben, hiszen ezt csak személyesen tehetné meg – mondta az ügyvéd. 

A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség – emlékeztetett a 24.hu.

A megalapozott gyanú szerint Kiss László a 2019 októberi polgármesterré választása után megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni.

Közben a büntetőeljárásban korábban gyanúsítottként kihallgatott Czeglédy Gergő alpolgármester letartóztatását az ügyészség indítványára a bíróság október 20-ig hosszabbította meg. Az alpolgármestert még júniusban tartóztatták le. Az ügynek már 16 gyanúsítottja van.