„Zajlik
A lényeg

Magyar Péter feljelentést tesz a kórházi klímák és higiénia miatt

17/08/2024 19:55

| Szerző: Klubrádió

Magyar Péter feljelentést tesz a kórházi klímák ügyében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és annak minősített esete a több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

„Feljelentést teszek foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés és annak minősített esete, a több ember halálát okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, amiért a kormányzati szervek és egyes egészségügyi intézmények vezetői elmulasztották a kórházi klíma berendezések kötelező fertőtlenítését, karbantartását és javítását, illetőleg a magyar egészségügyi intézményekben az alapvető higiéniai szabályok betartását, betartatását és a kórházi mosdók fertőtlenítőszerrel és szappannal való ellátását” – írta Magyar Péter közösségi oldalán.

A Tisza Párt elnöke szerint egy, a napokban nyilvánosságra került belső levélben a kórházak karbantartásáért és beszerzéseiért felelős állami szerv, a Közbeszerzési, Ellátási Főigazgatóság (KEF) egyik vezetője elismerte, hogy több kórházban elmaradt a klímaberendezések kötelező fertőtlenítése. Hozzátette: kormányzati nyilatkozatokból úgy tudni, hogy a kormány már évek óta tisztában volt azzal, hogy a kórházi klímák felújításra, cserére szorulnak.

Megjegyezte azt is, hogy az e heti kórházbejárásaik során kiderült: az intézmények jelzései ellenére a KEF nem gondoskodott arról, hogy az alapvető higiéniai szabályok betartásához szükséges mennyiségű és minőségű fertőtlenítőszert kapjanak.

Szerinte mindezzel a kormányzati szervek „olyan mulasztást követtek el, amely közvetlenül és közvetetten rengeteg kórházi beteg, dolgozó és látogató megfertőződéséhez és végső soron halálához vezethettek. A klímaberendezések rendszeres karbantartása miatti leállások okán pedig műtétek és létfontosságú kezelések maradtak és maradnak el, ami szintén honfitársaink életébe kerülhetett”.

Magyar emellett a pártja nevében ismét felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy szakítsa meg adriai nyaralását, hívjon össze rendkívüli kormányülést, nevezze meg a politikai felelősöket és azonnal intézkedjen a szükséges plusz költségvetési források biztosításáról és a honfitársaink egészségét és életét veszélyeztető helyzet megszüntetése érdekében.