„Zajlik
A lényeg

Már 910 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van

14/08/2024 16:44

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

2016-ban még csak 252 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis volt.

Tavaly év elejéhez képest közel 50 százalékkal nőtt a tartósan ellátatlan háziorvosi praxisok száma – írja a Válaszonline.

Az országban augusztus elején 910 háziorvos hiányzott – ennyi volt a tartósan (legalább fél éve) betöltetlen praxisok száma.

A lap összehasonlítást is közzétett, melyből kiderül, hogy a hiányzó helyek egyre szaporodnak:

  • 2016-ban még csak 252 ilyen szolgálat volt,
  • tavaly augusztusban 659,
  • idén januárban 826,
  • most pedig 910 hiányzó háziorvosnál tartunk.

A cikk szerint 1,5 év alatt közel 50 százalékos volt a növekedés.

A lap szerint mostanra a korábban kedvezőbb helyzetben levő központi régióban is nagy a baj: a megyék között 2016-ban még 16. helyen álló főváros már a második az üres praxisok számát nézve, itt öt éve még tíznél kevesebb betöltetlen körzet volt, most 86 van.

Azt írják, Takács Péter államtitkár megoldása az, hogy felülvizsgálják a praxisjogot, a szolgálatokat elveszik az önkormányzatoktól, és a járások alá rendezik, az egész folyamatért pedig az Országos Kórházi Főigazgatóság felel.

A Magyar Orvosi Kamara tavaly februári adatsora szerint pont eggyel több 35 évnél fiatalabb háziorvos volt Magyarországon, mint 85 évnél idősebb, és a háziorvosok 40 százaléka betöltötte már a 65. életévét. Ráadásul a megüresedő háziorvosi praxisokat szinte lehetetlen betölteni.

A témában többször is megszólalt a Klubrádióban Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa.