„Klubrádió
A lényeg

Már nem eresztik a vizet a Balatonból

4/07/2023 15:54

| Szerző: Klubrádió

Szombat óta már nem eresztik le a vizet a Balatonból – tudatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A vizet két hete kezdték leereszteni. Első indoklásában még azt emelte ki a vízügy, hogy a magas, a nyári szabályozási vízszintet (120 centiméter Siófoknál) meghaladó vízállás miatt van erre szükség, hogy elkerüljék a déli településeken ilyenkor előforduló kiöntéseket. Közben az is kiderült, hogy a vízállás pont kapóra jött ahhoz, hogy a Balatoni Hajózási Zrt. új flottája bő egy éves várakozás után végre felhajózzon a tóra.

A két új kompból, a két katamaránból és kísérőhajóikból álló flotta a múlt héten ért a Balatonhoz, pár napot várakoztak Siófokon, majd hétfőn át is zsilipeltek.

 
Balaton. Fotó:Pixabay
 

A vízállás miatt aggódók megnyugtatására a vízügy most jelezte, hogy a Vízügy, a Bahart és a Hajógyár összehangolt munkája eredményeként a tó lehető legkisebb vízszintcsökkenése mellett sikerült feljuttatni az új kompokat a Balatonra, és így az idei üdülési szezonban a átlagvízállása a várható kissé melegebb, átlagosan csapadékos időjárás esetén 80-85 cm felett marad, ami meghaladja a tavaly nyár végi értékeket.