„Támogassa
A lényeg

Már nemzetbiztonsági főtanácsadója is van Orbánnak

9/03/2024 00:50

| Szerző: Klubrádió

Megjelent a Magyar Közlönyben a törvénymódosítás, mostantól nemzetbiztonsági főtanácsadója is van a miniszterelnöknek. 

Február végén nyújtotta be Rogán Antal kabinetminiszter a módosító javaslatot, amely a nemzetbiztonsági főtanácsadót – aki eddig az ő államtitkára volt – felemeli a miniszterelnök és a miniszterek szintjére. A tisztséget Kovács József tölti be.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ azzal indokolta a pozíció felemelését, hogy „a világméretű konfliktusok közepette, hazánknak minden lehetséges eszközt és megoldást igénybe kell vennie, ami hozzájárul az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzéséhez. Éppen ezért a nemzetbiztonsági szempontok szorosabb koordinációjára van szükség. Nemzetközi példákat alapul véve a törvénymódosítás egy olyan tisztséget hoz létre, amely képes arra, hogy Magyarország a háborús kihívásokat hatékonyan kezelje.”

A törvénymódosítás szerint a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának feladata a többi között „a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, illetve a Kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését.”

(via 444.hu, kiemelt kép: Orbán Viktor Facebook oldala)