„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Öt hétig voltam házaló ügynök Kanadában

27/10/2021 08:15

| Szerző: Klubrádió

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének lejáratására szánt dossziéban szerepel az is, hogy Márki-Zay MLM-hálózatban dolgozott. A politikus reagált a pénzmosási vádra.

A hvg.hu a teljes, még ki nem takart dokumentumváltozatot megismerve arra jutott, hogy az főként három személyre és az ő Márki-Zayhoz való viszonyukra koncentrált. Az egyik személy a saját felesége, Vincze Felícia bába-szülésznő.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt tagadta, hogy biztosítási ügynök lett volna Kanadában, „telefonszolgáltatással foglalkoztam” írja összefoglalójábana a Telex.

Erről a vádról Márki-Zay Péter a hvg.hu-nak azt mondta: "semmi közöm az említett egykori biztosítási vállalkozáshoz, és bár voltam rövid ideig, mindössze 5 hétig "házaló ügynök", nem ott, hanem amikor Kanadában éltünk, és akkor sem biztosításokkal, hanem telefonszolgáltatással foglalkoztam".

A kilencvenes években működő vállalkozásról az olvasható a dokumentumban, hogy "a működés alapja nem a szokásos befektetési pénz gyűjtése, hanem egyfajta ügynöki tevékenység, biztosítás, életbiztosítás, nyugdíjbiztosítás-közvetítés volt, ami mögött a nagy biztosító társaságok termékeit lehetett megtalálni". Egy MLM-rendszerű ügynökhálózatot működtettek, amely hatékony „pénzgyárként” működött. A dokumentum nem nevezi meg konkrétan ezt a céget, illetve az egész MLM-es történet mögé nem tesz semmilyen bizonyítékot.

A politikus azt is mondta, mivel a céghez semmi köze, nem is lehetett semminek a "haszonélvezője" sem, továbbá semmilyen pénz "kiáramoltatásában" nem vett részt, pénzmosásban pedig pláne nem, ezek hamis vádak. Azt is hangsúlyozta, hogy mindettől teljesen független volt az említett ösztöndíj, amit a felesége kapott annak idején.

A másik személy H. György, akit az irat "fényevőként" határoz meg, és a dokumentum szerint úgy kapcsolódik Márki-Zayhoz, hogy amerikai tartózkodásuk idején több ezer dollárral támogatta elsősorban Márki-Zay feleségét. Ez utóbbi állítás a nyolcvanoldalas dosszié tényekkel is alátámasztható kevés megállapításainak egyike.

A támogatásról a lap megkérdezte H. Györgyöt is, aki először is a jobboldali sajtóban vele kapcsolatban már három éve is emlegetett "fényevést népszerűsítő" jelzőt kérte ki magának. Azt is mondta, hogy a Márki-Zay családhoz semmilyen szoros kapcsolat nem fűzte.