„Zajlik
A lényeg

Másodfokú hőségriasztás lép érvénybe vasárnaptól

9/08/2024 17:50

| Szerző: Klubrádió

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján 2augusztus 11., vasárnap 0 órától augusztus 16. péntek 24 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki az ország egész területére – közölte az  Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Kiemelték: hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27°C lesz, a maximumok 33-38°C között várhatók. Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljenek egymásra, fogyasszanak több folyadékot, pótolják az elveszített sót, elektrolitokat (nátriumot kalciumot, káliumot, magnéziumot). Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat.

Hozzátették: ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Akinek van légkondicionáló berendezése, időnként kapcsolja be, de a hőfokot ne állítsa 27 foknál alacsonyabbra. A készüléket szakaszosan ajánlott használni az ízületek védelme érdekében. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban érdemes kinyitni, nappal sötétítsünk be. A katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyek listája, amelyeket bárki igénybe vehet. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek, hiszen a koncentrációt negatívan befolyásolhatja a hőség.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek el néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta hűsölési lehetőséget – figyelmeztettek.

Azzal folytatták, hogy még néhány percre se hagyja senki gyermekeket, házi kedvenceket parkoló autóban. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani.

(Kiemelt kép: MTI/Lakatos Péter)