„Klubrádió

Szülői Hang: Ideje lenne áttérni a távoktatásra

5/11/2020 13:09

| Szerző: Klubrádió

A Szülői Hang felmérésében részt vevő tízezer szülő leginkább a távoktatást és az ehhez szükséges digitális eszközök biztosítását hiányolja az intézkedések közül. Ezt követi a táppénz lehetőségeinek, a tesztek számának bővítése és a hatékony kontaktkutatás. A lista ötödik helyén a tananyag csökkentése szerepel.

A Szülői Hang tízezer szülő részvételével készített felméréséből az derült ki, hogy közel sem elégedettek a kormány járványügyi intézkedéseivel. A járvány második hullámában

A szülők válaszainak nagyjából 90 százaléka jelez problémát a kormányzati intézkedések betartásával és betarthatóságával kapcsolatban – írja a 24.hu.

A válaszok alapján a legkevésbé betartott intézkedés a tanórai távolságtartás, miközben maszkot sem viselnek a tanulók (71 százalék), és a kitöltők többsége nem tartja megfelelőnek a kontaktkutatás és a tesztelés gyakorlatát sem (70 százalék). A szülők 57 százaléka jelezte, hogy fertőzés esetén elmarad a távoktatás és a karantén elrendelése, 40 százalék pedig a kevert osztályokkal, maszkviselés nélkül megtartott tanórákat kifogásolta.

Azt is kiemelték, hogy nincs megfelelő tájékoztatás az iskolában előforduló koronavírus fertőzésekről.

A válaszadók 71 százaléka szerint a járvány miatt tehermentesíteni kéne a diákokat és ezt csak a központilag előírt tananyag mennyiségének csökkentésével lehetne elérni.

Az idei tanévben a járvány következményei miatt (tanulói és tanári hiányzások, helyettesítések, túlterheltség, távoktatás) 30 százalékban keletkeztek lemaradások, viszont az iskola csak az esetek körülbelül harmadában (29 százalék) tud legalább részben segíteni, hogy a diákok behozzák azt.

Koronavírus - A húsvéti szünet után továbbra is távoktat?
 
 Fotó: MTI/Balázs Attila
 

 

A távoktatás jelentős többletterhet ró a szülőkre, közel a felük (49 százalék) úgy nyilatkozott, hogy hosszú távon a digitális oktatás nem összeegyeztethető a munkájukkal, 18 százaléknak pedig már rövid távon is problémát okoz. 48 százalék jelezte, hogy a munkahelyről való kimaradás pénzügyi nehézséget okoz, de mindennek ellenére a szülők többsége (59 százalék) azt szeretné, hogy a járványhelyzet miatt a mostaninál szélesebb körben legyen távoktatás az iskolákban – írja a portál.

A jelenleg érvényben lévő intézkedések többségét betarthatatlannak tartják. A legszembeötlőbb adat, hogy megkérdezettek több mint fele (57 százalék) nem, vagy nem időben kapott tájékoztatást a karanténról és a távoktatásról.

Egy budapesti gimnáziumba járó gyermek szülője arról számolt be: „Több diák is koronás lett az osztályban, volt, aki lélegeztetőgépre is került. Az egyik tanáruk most is kórházban van. Ennek ellenére semmit nem tett az iskola! Folyik a tanítás karantén nélkül!”

Egy másik szülő úgy vélekedett, hogy jó lenne, ha annak, aki szeretné és meg tudja oldani, a gyermeke otthonról tanulhatna, hiszen sokan krónikus betegeknek is hazavihetik a vírust az iskolából.

A szülők leginkább a távoktatást és az ehhez szükséges digitális eszközök biztosítását hiányolja az intézkedések közül. Ezt követi a táppénz lehetőségeinek és a tesztek számának, bővítése és a hatékony kontaktkutatás. A lista ötödik helyén a tananyag csökkentése szerepel.

Fontos kiemelni, hogy fertőzés terjedésével egyre többen maradnak le, a tanárok kiesésével a diákok lemaradása csak nő, így könnyen kérdésessé válik, hogy tartható-e a tanrend.