„Zajlik
A lényeg

Matolcsy: Nem volt reális Orbán célja, utat tévesztettünk

5/09/2024 22:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"Gazdaságpolitikai úttévesztés 2021-től Magyarországon” címmel tartott előadást Matolcsy György a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke szerint Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van, és teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. Azt mondta, az MNB már 2020-ban jelezte, hogy ebben az évtizedben lelassul a növekedés, visszatér az infláció, és makacs lesz az árnövekedés.

Élesen bírálta Matolcsy György a magyar kormány jelenlegi gazdaságpolitikáját. Az elnök úgy fogalmazott, hogy az elmúlt 10 év sikerei után az új évtized egy középosztályellenes fordulatot hozott, és nagyban csökkent a magyar versenyképesség.

"Több ezer milliárdot égetett el az infláció, alapvetően a megtakarítóknál, tehát a középosztályban - mondta. - Ez egy középosztályellenes gazdaságpolitikai fordulat volt. A versenyképességben történt talán az egyik legnagyobb törés, tavaly hét helyett, idén nyolc helyet zuhantunk a legfontosabb nemzetközi versenyképességi listán. Ez mind a hibás gazdaságpolitikai fordulat eredménye. Ez negatív eredmény. Amikor miniszterelnök úr meghirdette a szép álmot, 2030-ra a legjobb öt ország legyünk, az nem volt reális. Én most még azt javaslom, hogy legyen 2040-re ez a célunk. 2030-ra ez nem fog összejönni. Mindezek alapján teljes gazdasági fordulatra van szükség Magyarországon. A legjobb idő most."

Az MNB 2021 közepén elindította az inflációellenes küzdelmet. "Arra kértük a kormányt, hogy csatlakozzon hozzánk, de nem tette. A jegybank a fékre, a kormány a gázra lépett. És ebből nagyon-nagy gáz lett” – mondta Matolcsy, aki szerint a kormány kétéves késéssel követte a jegybankot az infláció elleni harcban. 

Úgy véli, az egyensúlyi növekedés évei után, 2021-24 között az úttévesztés miatt veszélybe került minden. Veszélybe került a 2030-ig vágyott célok elérése. Szerinte Magyarországnak két veszélyes ellenfele van: az eladósodás és az infláció. „Nem közeledtünk a legjobban teljesítő EU-s országokhoz, de a legrosszabbul teljesítők közeledtek hozzánk” – mondta.

Szerinte a kormány hibásan úgy vélte 2021-ben, hogy a magas árak jót tesznek a költségvetésnek, de ez nem így lett. „Ha az emberek nem fogyasztanak, mert nincs miből, ha a tartalékaikat elveszítik”, akkor nem lesz költségvetési bevétel. Megdöbbentőnek nevezte, hogy az inflációs és az élelmiszerinfláció nálunk volt a legnagyobb. Kifejtette azt is, hogy az autóipari beruházásoktól és más külföldi beruházásoktól sem lesz gazdag Magyarország.

Szerinte a kormány abban is téved, hogy a reálbérek növekedése automatikusan növeli a fogyasztást. A reálbérek a jövedelmek felét fedik le, de ott vannak a nyugdíjak és más szociális ellátások, amelyeknek nem nőtt a reálértéke – mondta.