„Klubrádió
A lényeg

Matolcsy szerint a gyors kilábalásnak ára van

15/11/2021 15:41

| Szerző: Klubrádió

Bár az MNB elnöke szerint Magyarország sikeresen kilábalt a koronavírus okozta válságból, de az energiaárak drágulására, a nemzetközi helyzet, Kína és az Egyesült Államok viszonyának esetleges romlására fel kell készülni.

Irányváltást a helyreállításban! címmel jelentetett meg cikket Matolcsy György a Magyar Nemzet honlapján. A jegybankelnök azt üzente ebben a kormánynak, hogy gyorsan változtatni kell a mostani gazdaságpolitikán. "Magyarországot gyorsan érhetik olyan pénzügyi sokkok, akár már a következő hónapokban, amelyekre most még a költségvetés egyensúlyi fordulatával fel lehet készülni, később azonban már nem" – idézte a hvg.hu.

Példaként itt a chiphiányt, az energiaárak drágulását, és az amerikai-kínai viszonyok romlását említette.

Matolcsy arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar költségvetési hiány már most a legrosszabb a régió országai közt, Az államadósság alig csökken. Szerinte ilyen körülmények közt a magyar pénzügyi rendszer könnyen válhat "a legsebezhetőbbé" Európában.

Szerinte az életszínvonalat javító lépéseket meg lehet tartani, de el kell engedni, vagy át kell ütemezni a hiányt termelő, de versenyképességet nem erősítő állami beruházások egy részét.

A portál megemlíti, hogy a cikk a KSH keddi, a magyar gazdaság harmadik negyedévre vonatkozó jelentése, illetve az újabb kamatdöntés előtt jelent meg.