„Zajlik
A lényeg

Még több gázt veszünk az oroszoktól

15/10/2024 14:10

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Szijjártó Péter beszélt erről az orosz állami hírügynökségnek. 

Az idei negyedik negyedévben a hosszú távú szerződésben rögzített mennyiségen felül is vásárol orosz gázt az állami MVM – erről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt az orosz EIA Novosztyi állami hírügynökségnek adott interjúban, amit a Portfolio vett észre. A lap úgy tudja, a szerződésen túl napi 11 millió köbméterről van szó, ami a Török Áramlat vezetéken érkezhet. 

Lényegében növeljük a mennyiséget – mondta Szijjártó, aki szerint a déli vezeték "teljes kapacitását" ki fogjuk használni.

A miniszter jelezte azt is, már tárgyalnak a 2025-re vonatkozó szerződésről. A Gazprommal Szentpéterváron aláírt egyetértési megállapodás a következő évekre is rögzíti a hosszú távú szerződéseket kiegészítő, versenyképes árakat garantáló megállapodások gyakorlatát.

Ez nem az első alkalom, hogy a 2021-ben kötött hosszú távú szerződés kiegészítéseként is vásárolunk földgázt Oroszországtól, 2022-ben napi 5,8 millió köbméteres plusz mennyiségről állapodtak meg a felek, 2023-ban annak fenntartásáról. A mostani bejelentés az eddigi többlet megnöveléséről szól.