„Zajlik
A lényeg

Meghalt Bíró András újságíró, emberi jogi aktivista

18/06/2024 15:02

| Szerző: Klubrádió

Munkájáért 1995-ben ő és a szervezete megkapta a Right Livelihood-díjat, amelyet alternatív Nobel-díjnak is neveznek.

Kilencvennyolc éves korában elhunyt Bíró András újságíró, szociológus, emberi jogi aktivista. 1995-ben a cigányság helyzetének javítását szolgáló Autonómia Alapítvány létrehozásáért ítélték oda számára a Right Livelihood-díjat.

"Nagyon szerencsés embernek tartotta magát, és az is volt, hatalmas élet, öregen is igazi világpolgár, az autonómia elkötelezettje" – írta róla barátja, Hann Endre szociálpszichológus. "Én is szerencsésnek tartom magam, például mert az utóbbi két évtizedben barátjává fogadott, és úgy hiszem, igazi baráti szeretettel voltunk egymás iránt. Ezért is vagyok boldog, hogy 98 évesen be tudta fejezni szembenézős emlékiratát (alcíme: a vakhittől az autonómiáig), és még azt is megérhette, hogy a könyv megjelent. Teljes élete volt, békében távozott, ma, 2024. június 18-án reggel" – tudatta Hann a Facebookon.

Bíró András többször volt a Klubrádió vendége, legutóbb áprilisban, a Dobszerdában Váradi Júlia beszélgetett vele, az erről szóló cikkünket ITT találják. Szénási Sándor a rendszerváltásról kérdezte 2020-ban, míg a Megbeszéljük adásában Haraszti Miklós írására reagált a többi között a járvány és a diktatúra témájában, ezt ide kattintva olvashatják el.