„Zajlik
A lényeg

Megjelent a határozat a következő 10 év beruházásairól

12/10/2024 10:57

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Számos általános célkitűzést tartalmaz a dokumentum. Vitézy Dávid máris keményen bírálta a közlekedésről szóló fejezetet, a határozatból azt olvassa ki, nulla vasútfejlesztés várható, miközben orrba-szájba autópályákat építenek majd.

Kiderült, milyen beruházásokat tervez a kormány a következő tíz évben. Az állami építési beruházások 2035. december 31. napjáig szóló szakpolitikai-ágazati beruházási koncepcióinak elfogadásról szóló határozat a „szakpolitikai-ágazati beruházási koncepciókról” szóló határozat szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben. Ennek a dokumentumnak a létrehozását még 2023-ban írta elő a Lázár János nevéhez köthető új beruházási törvény – írja a Telex.

A határozat több mint harminc oldalon át, szakterületekre bontva sorolja a terveket – ahogy a lap is megállapítja, változatos mértékben kifejtve, kevés konkrétummal.

Az egészségügy – amely egyike a 24 területnek, bő egy oldalt kapott. Ezen belül például az Országos Mentőszolgálatnál az szerepel, hogy 2035-ig minden mentőállomást "a kor követelményeinek megfelelő színvonalúvá kell átalakítani", "alapvető célkitűzés, hogy a mentőállomások megfelelően biztosítani tudják a feladatellátás műszaki és szociális feltételeit, továbbá a gazdaságos üzemeltetést, így fontos cél a megújuló energiaforrások felhasználásának kialakítása".

A dokumentum közlekedésről szóló fejezetében is vannak kidolgozottabb és kevésbé kifejtett részek. A vasúti közlekedésről szóló alfejezetben például csak az szerepel, hogy megvalósítanák a MÁV Infrastruktúra Versenyképesség Javító programot, amelynek alapja a vasútvonalak korszerűsítése.

Erre a fejezetre Vitézy Dávid szombaton reagált Facebook-oldalán.

A kormány "nulla vasútfejlesztéssel tervez, a HÉV-fejlesztés törölve, Budapest összes közlekedési beruházása törölve, egyetlen típusú közlekedési fejlesztés van tervben: autópályák mindenhova, ami csak az orrán-száján kifér" – írta a korábbi közlekedési államtitkár, volt BKK vezérigazgató.