„Klubrádió
A lényeg

Megrótta a bíróság Pető Attilát, mert papi molesztálása ügyében "zaklatta" az érsekség tagjait

5/05/2022 13:58

| Szerző: Klubrádió

A bíróság végül úgy döntött, Pető Attila – akit tizenhárom éves korában egy katolikus pap molesztált – kétrendbeli zaklatásban bűnös, és a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette. Pető az ítéletet nem fogadta el, ezért fellebbezett, az ítélet így nem jogerős, és az ügy megy másodfokra.

Megrovásban részesítette a bíróság Pető Attilát, a most 35 éves férfit, akit több mint húsz évvel ezelőtt, tizenhárom éves korában egy katolikus pap molesztált. Ő az első, aki arccal és névvel felvállalta, hogy egy magyar pap zaklatásának áldozata. Végül magát Petőt jelentették fel egyházi vezetők zaklatás miatt, mert már felnőttként többször telefonált, írt leveleket, üzeneteket nekik az évekkel korábbi zaklatásáról, bocsánatkérést és az ügyének kivizsgálását várva – írja a Telex.

A bíróság végül úgy döntött, Pető kétrendbeli zaklatásban bűnös, és a legenyhébb büntetésben, megrovásban részesítette. Pető ezt nem fogadta el, ezért fellebbezett, az ítélet így nem jogerős, és továbbmegy másodfokra.

A Reggeli gyorsban Zádori Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság sajtómunkatársa azt mondta, hogy azért vállalta el a Magyar Helsinki Bizottság Attila ügyét, mert úgy ítélik meg, hogy az állam egy olyan hatalmat támogat, amely nem tett meg mindent a rábízott gyermekek biztonságáért, és megpróbálja eltussolni a bizonyos tagjai által elkövetett bűncselekményeket.

A csütörtöki Megbeszéljükben Perintfalvi Rita teológus beszél majd el a döntéssel kapcsolatos álláspontjáról is.