„Zajlik
A lényeg

Mégsem vezényelnek katonákat a köznevelésbe?

13/08/2024 06:09

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Ezt állítja most a Klebersberg Központ és a BM.

A katonák vezénylése a köznevelés rendszerébe nincs napirenden – közölte a Klebelsberg Központ (KK) a Népszavával.

A BM megerősítette a KK által írtakat, és hozzátette: a KK válasza “a Belügyminisztérium álláspontja szerint egyértelmű”.

Egy júniusi törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy 55 év feletti tiszteket és altiszteket vezényeljenek át a köznevelési intézményekbe, akár nevelő-oktató munkára is, a tankerületeknek pedig alkalmazniuk kell őket, ha nincs megfelelő végzettségük, az átképzésükről is gondoskodniuk kell.

Illusztráció: Klubrádió/KaLász
 

 

A Szülői Hang Közösség képviselője szerint azonban nem egyértelmű, mire gondol a KK és a BM. A válaszok akár ár jelenthetik azt is, hogy érzékelték a tiltakozást és kicsit jegelik a dolgot. Ami nem feltétlen egyenlő azzal, hogy elállnak a tervtől, legfeljebb késleltetik egy kicsit – vélekedett Miklós György. Csak az lenne egyértelmű, ha visszavonnák a katonák iskolai alkalmazásáról szóló törvényi paragrafusokat.

A Szülői Hang az aHang platformmal közösen több mint 20 ezer aláírást tartalmazó petíciót juttatott el nemrég a BM-hez és a Honvédelmi Minisztériumhoz, tiltakozva a katonák iskolákba vezénylése ellen. A petícióra eddig egyik minisztérium sem reagált.