„Zajlik
A lényeg

Megtiltaná a kormány EU-n kívüli vendégmunkások behozatalát a munkaerő-közvetítőknek

19/09/2024 15:21

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon továbbra is csak a magyar állam által meghatározott célból jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tervezet értelmében – amely a kormányzati portálon hamarosan elérhetővé válik – a visszaélések elkerülése érdekében a magán-munkaközvetítők számára ezentúl tilos lesz az Európai Unión kívülről érkező, harmadik országbeli állampolgárok közvetítése.

A hazai munkaerő-tartalék aktivizálásához és a vállalkozások munkaerőigényének minél erőteljesebb kielégítéséhez nélkülözhetetlenek a tényleges munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzések. A tervezet ezért sokkal erőteljesebben a gazdaság és a munkaerőpiac igényeihez igazíthatja a képzés-kínálatot. Az ösztönzőrendszer könnyítheti a képzések megszervezését, bővíti az álláskeresők számára elérhető, az élethelyzetükhöz és a munkaerő-piaci kereslethez egyaránt igazodó képzés-kínálatot. Az új elemek bevezetésével egyszerűsödhet a megfelelő képzések kiválasztása, és az eddigiekhez képest több támogatási lehetőséget vezetnek be azért, hogy ösztönözzék az álláskeresők és közfoglalkoztatottak részvételét képzésekben .

Magyarországon továbbra is csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni – olvasható a közleményben.

Továbbá egységessé válhatnak a munkavállalási engedélyek esetében alkalmazott szankciók, vagyis az engedély iránti kérelmet minden olyan esetben el kell utasítani, ahol a munkáltatóra a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül munkaügyi vagy munkavédelmi bírságot szabtak ki – olvasható az NGM honlapján.

A tervezet alapján az engedély kiadása elutasítható lenne továbbá akkor is, ha a munkáltató alaptalan feltételekkel elzárkózik a magyar munkavállaló foglalkoztatásától, vagy rosszhiszemű magatartást tanúsít a közvetítési eljárások során.