„Zajlik
A lényeg

Megúszhatják a horribilis kötbért a városi távhőcégek

2/02/2023 10:24

| Szerző: Klubrádió

Az önkormányzati szövetségek javaslatára a jövőben a helyhatóságok cégeinek is csak a korábban lekötött földgázmennyiség 60 százalékát kell kötelezően átvenniük. Ezzel lényegében egységesen 40 százalékra nő a szerződéseikben legfeljebb 25 százalékos szinten rögzített alsó toleranciasáv – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A közlemény szerint így mások mellett egyes települési távhőszolgáltatóknak sem kell kötbért fizetniük a nagyobb tételben fel nem használt földgáz miatt.

 
távhővezweték Forrás:
budapestikozmuvek.hu
 

 

A minisztérium közleménye szerint ez például települési távhőszolgáltatókat is mentesíthet a lekötött, de fel nem használt gáz után fizetendő kötbér alól – írja a Telex.

Eddig hiába spórolt a gázzal több távhőcég, ezért kötbért kellett fizetniük a fel nem használt mennyiség után. Szegednek az év végén 190 millió, Miskolcnak 174 millió forintot kell fizetnie az MVM-nek, mert két hónapban kevesebb gázt használtak el az enyhébb időjárás miatt. Közben például a fideszes vezetésű Szekszárd, Székesfehérvár valahogy mégis megúszta a kötbért.