„Zajlik
A lényeg

Merkel: szigorú intézkedésekre van szükség a járvány megfékezése érdekében

24/04/2021 18:32

| Szerző: MTI/Klubrádió

Németországban nincs alternatívája a mától hatályba lépett szigorú, koronavírus elleni intézkedéseknek, vagyis az úgynevezett vészfékrendszernek - közölte Angela Merkel német kancellár.

"Egyetlen országnak sem sikerült a járvány harmadik hullámának megtörése után lazításokat bevezetnie anélkül, hogy előtte kemény intézkedéseket hozott volna, mint az éjszakai kijárási tilalmak" - jelentette ki a német kancellár heti videóüzenetében.

Hozzátette, hogy Németország sem kerülheti el ezeket az intézkedéseket. A kancellár hangsúlyozta, hogy csakis a héten elfogadott korlátozásokkal lehetséges belátható időn belül mérsékelni a fertőzöttek számát. A legfőbb szigorítás, hogy száz feletti hétnapi fertőzésgyakoriság esetén részleges kijárási korlátozást kell elrendelni este tíz és reggel öt óra között. A részlegesség azt jelenti, hogy a kutyasétáltatás, az egészségügyi séta és a kocogás éjfélig még engedélyezett, és halaszthatatlan ügy, például munkavégzés céljával bármikor el lehet menni hazulról.

Merkel úgy látja, hogy a járvány leküzdésében kulcsszerepet játszó oltási kampány kezd lendületbe jönni. Németországban eddig a lakosság 7 százalékát oltották be teljes körűen. A Robert Koch közegészségügyi intézet szerint a lakosság 22,8 százaléka kapta meg eddig valamelyik vakcina legalább első adagját.

A kereszténydemokrata politikus elmondta, hogy a kórházak intenzív osztályaira rendkívüli nyomás nehezedik. "Igazi segélykéréseket hallunk az orvosoktól és az ápoló személyzettől" - hangsúlyozta a kancellár. 

Christine Lambrecht német igazságügyi miniszter közölte, hogy a teljesen beoltott emberek esetében bizonyos korlátozásokat feloldhatnak. "Ha bebizonyosodik, hogy az oltás nemcsak a betegség kialakulása, de a vírus terjedése ellen is véd, úgy azt figyelembe kell venni az intézkedések meghozatalánál" - mondta Lambrecht a Handelsblatt című német lapnak. Hozzátette, ez nem valamiféle előjog a beoltott emberek számára, hanem alkotmányos követelmény.