„Zajlik
A lényeg

Miniszterelnök-helyettesi kabinet: Semjén soha, semmilyen tanyán nem relaxált a pedofília miatt bíróság elé állított pappal

26/09/2024 15:47

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Így reagált a Miniszterelnök-helyettesi Kabinet a Válasz Online értesülésére, amely szerint a pedofília miatt bíróság elé állított volt katolikus lelkipásztor, R. Gábor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorával közös tanyán fogadott "relaxálni" politikusokat.

Reagált a Miniszterelnök-helyettesi Kabinet a Válasz Online értesülésére, amely szerint a pedofília miatt bíróság elé állított volt katolikus lelkipásztor, R. Gábor a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektorával közös tanyán fogadott „relaxálni” politikusokat, mások mellett Semjén Zsoltot is.

A kabinet reakciója így szól:

„Semjén Zsolt soha nem relaxált semmilyen tanyán R. Gáborral és Kuminetz Gézával, soha nem vadászott Mészáros Istvánnal. A valóságtartalom annyi, hogy Semjén Zsolt több cikluson át Kalocsa országgyűlési képviselője volt.”

A Magyar Jelen cikkében az áll: a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi, befolyási viszonyával visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt emelt vádat R. Gábor volt kiskunfélegyházi plébános ellen 2019–2022-es cselekmények miatt. A vádiratban négy áldozat szerepel, közülük ketten 14 év alattiak.

A Válasz Online szerdai cikke szerint R.-t pár éve még a 30-40 legbefolyásosabb magyar egyházi személyiség közé sorolták – mint a budapesti Központi Papnevelő Intézet rektorhelyettesét, prefektusát, vagyis a hazai utánpótlás- és elitképzés „atyamesterét”. Főnöke, a papnevelde vezetője ebben az időszakban Kuminetz Géza – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem jelenlegi rektora – volt, akivel kezdőként már a hittudományi akadémiát is együtt végezte. 

Úgy fogalmaztak: sokan tudni vélték, hogy a két pap közös „relaxációs” tanyát tart fenn Jánoshalma határában, ahol olyan politikusvendégek is megfordultak, mint a térség fideszes parlamenti képviselője, Bányai Gábor, illetve a korábban kalocsai – majd országos listás – mandátummal rendelkező Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A Pázmány rektora a Válasz Online-nak mindezt megerősítette, azzal a kiegészítéssel, hogy az ingatlan tekintetében „már nem áll fenn a közös tulajdon”, illetve vendégeik „nem politikusi minőségükben” tették tiszteletüket a tanyán, ott „nyilvános szentmisék voltak”.

A Válasz Online szerint R. számára adottság a politikai közelség, ugyanis sógornője Rónaszékiné Keresztes Monika, a Fidesz korábbi erzsébetvárosi választókerületi elnöke, 2010 és 2014 közötti parlamenti képviselője, későbbi a zenei nevelésért felelős miniszteri biztos. A lap megjegyzi: a volt plébános bűneiért a családtagjai nyilvánvalóan nem felelnek – viszont ezt a rokoni szálat mint „a döntéshozók felé történő kapcsolatépítés egyik lehetséges irányát” szinte minden egyházi informátor szükségesnek tartotta felemlegetni.

A lap a másik, pedofília miatt eljárás alá vont pap, H. Róbert kapcsolatai mellett megemlíti Mészáros István kalocsai plébános ügyét, akiről a 24.hu írta meg részletesen évekkel ezelőtt, hogy annak ellenére a kalocsai speciális gyermekotthon fiúnövendékeinek lelki gondozója, hogy korábban molesztálási ügyben (de nem pedofilügyben) marasztalta el egy egyházi vizsgálat. Mészáros címzetes prépost, kiskunsági főesperes, mint a Válasz Online is írja, az Országos Magyar Vadászkamara etikai bizottságának elnöke, aki rendszeresen prédikál vadászrendezvényeken is, és szintén jó kapcsolatot ápol politikai vezetőkkel.

(Kiemelt kép: Semjén Zsolt/Facebook)