„Zajlik
A lényeg

MOK-főtitkár: A kórházak előbb-utóbb maguktól záródnak be

18/07/2024 11:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A kormány azt ígéri ugyan, hogy nem zárnak be kórházakat, a MOK szerint azonban anélkül szinte lehetetlen megoldani a jelenlegi problémákat.

„A magyar egészségügyből nem milliárdok, hanem inkább száz- vagy ezermilliárdok hiányoznak. Az európai átlagtól évi 2000-2500 milliárd forinttal van lemaradva a magyar állam az egészségügyi kiadások terén” – mondta Svéd Tamás, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára a 444-nek.

A kormány azt ígéri ugyan, hogy nem zárnak be kórházakat, a MOK szerint azonban anélkül szinte lehetetlen megoldani a jelenlegi problémákat. A kórházak, osztályok Svéd szerint előbb-utóbb maguktól fognak „bezáródni”, amikor tönkremennek a műszerek vagy elfogynak a dolgozóik. A probléma az, hogy nem feltétlen azok a kórházak zárnak be, amelyekre nincs szükség. Lehet, hogy azok mennek tönkre és állnak le, amelyekre a legnagyobb szükség lenne.

„Nem lenne szabad, hogy úgy működjön egy modern kórház, hogy beszállítanak egy súlyos sérültet a baleseti ambulanciára, akinek ha CT kell, kórházon belül mentővel átviszik egy több száz méterre lévő másik épületbe. Utána az elsőbe visszaszállítva vagy egy harmadik épületben megműtik, és ki tudja, melyikben van az intenzív osztály” – fogalmazott Svéd, hozzátéve: Magyarországon még mindig vannak olyan kórházak, ahol ez így működik.

Több épület szakmailag és technikailag sem alkalmas már kórháznak. Ilyen Európa egyik legnagyobb krónikus pszichiátriai intézete Szentgotthárdon. "Kénytelen vagyok azt mondani, egyes kórházfelújításokat úgy kellene kezdeni, hogy jön egy csapat buldózer, eltolja az elavult épületeket és a helyükre szinte zöldmezős beruházásként egy szép, új, modern kórházat építenek."