„Támogassa
A lényeg

Nagy István agrárminiszter a rovarevésről: Hagyományaink, kultúránk és életmódunk kerülhet válságba

13/12/2023 15:30

| Szerző: Klubrádió

Tervezik tesztelni, hogy mennyire alkalmas a magyar paprika az űrbeli termesztésre, a korábbi földügyekért felelős helyettes államtitkár 2,2 milliárdos hűtlen kezelési ügye pedig nagyon megdöbbentette a minisztert, aki jó szakembernek ismerte az illetőt.

„A vidéki élet, életmód védelmében” komplex törvényjavaslatot nyújt majd be az Agrárminisztérium, mondta a tárcát vezető Nagy István az Indexnek. Ezzel kapcsolatban Nagy István úgy fogalmazott: „Azt látjuk, hogy a vidéki hagyományaink, kultúránk és életmódunk kerülhet válságba, amikor olyan témák kerülnek elő, hogy együnk-e rovarfehérjét, sáskát, tücsköt vagy bogarat. Ha fölváltjuk a magunk hagyományaiból eredő termékeket egy idegen kultúra termékeivel, akkor az önazonosságunkat, a gyökereinket vágjuk el.”

A rovar mellett a műhús is tiltólistás, követni szeretnék az olaszokat ebből a szempontból – mondta a miniszter. Közölte, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy jogi szabályozással korlátozzák a laboratóriumi termékek alkalmazását emberi fogyasztásra. „Semmi sem indokolja, hogy mesterséges sejtszaporítással hozzunk létre emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket. Nem szabad megszakítani a termőföld és az ember munkájának kapcsolatát, mert ha ezt az egyensúlyt megbontjuk, abból mindig baj lesz” – tette hozzá.

Igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy agrárkísérletek is lesznek-e az űrállomáson, amikor a tervek szerint jövőre magyar űrhajós érkezik a Nemzetközi Űrállomásra. A Mentőexpedíció filmet említve példaként (ott krumpliról volt szó) elmondta: „A Hunor program egyik kísérlete az lesz, hogy a Nemzetközi Űrállomáson mikrokörnyezetben vizsgálják majd, hogy a Debreceni Egyetem által kinemesített paprika mennyire alkalmas az űrbéli termesztésre.”

Az interjúban felhozták Nagy János korábbi földügyekért felelős helyettes államtitkár büntetőügyét. Ellene 2022 végén 2,2 milliárd forintos hűtlen kezelés miatt emeltek vádat. Az ügyészség szerint Nagy János utasítására 2019 első felében a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal, illetve más céggel megbízási szerződéseket kötött, amelyek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak és háttérintézményeinek nem volt szüksége, a nyomozó hatóság szerint az ügyvédi irodák által teljesítésként leadott dokumentumok nagyrészt haszontalanok és formailag is kifogásolhatók voltak.

Nagy István miniszter erre úgy reagált: „Nagyon megdöbbentett ez az ügy, mert Nagy János egy jó szakember. Az Agrárminisztérium belső vizsgálatot folytatott le, ami egyébként nem tárt fel szabálytalanságot. Azokat, akiket a büntetőeljárás bármilyen formában érintett, a minisztérium elbocsátotta. Nagyon remélem, hogy az eljárás végére kiderül az igazság, és a bíróság mindenkit megnyugtató ítéletet fog hozni ebben az ügyben.”

(Kiemelt kép: MTI/Krizsán Csaba)