„Köszönjük
A lényeg

Navracsics az iparűzési adó újraosztásáról beszélt

26/10/2024 00:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A közigazgatási és területfejlesztési miniszter szerint Budapest és a vidék kettéosztottságát orvosolná a jövőre induló Versenyképes járások program.

"Budapest fejlettség szempontjából kimagaslóan teljesített az elmúlt húsz évben, de az ország többi részét is szükséges felzárkóztatni, és ehhez Budapest is lendületet adhat" – mondta Navracsics Tibor pénteken az EU-Chambers 2024 rendezvényen. A MTI összefoglalója szerint a közigazgatási és területfejlesztési miniszter azt mondta, ezt a kettéosztottságot orvosolná a jövőre induló Versenyképes járások program.

Ez azért is érdekes, mert a régióban az Eurostat adatai alapján Budapestnél csak Zágráb szegényebb a rendszerváltó országok fővárosai közül.

Navracsics szerint ebben a programban minden járásnak minimum 625 ezer eurós pályázati összeget biztosít fejlesztésekre. Ezekre a járások polgármesterei közösen pályázhatnak. Ahol a megyeszékhely járásszékhely is, ott 1,25 millió eurót biztosítanak a fejlesztésekre, mondta a miniszter. Arról is beszélt, hogy a programnak köszönhetően 174 járásból 141 jut nagyobb fejlesztési forráshoz, tehát 33 olyan járás lehet az új rendszer vesztese.

A pénzt a kormány az iparűzési adó 2025-ös növekményéből teremtené elő a járások pályázati alapjára. Eddig ez a bejelentés a legkonkrétabb terv arról, hogyan osztaná el a kormány az iparűzési adó növekményéből származó, központi költségvetésbe elvonni tervezett összeget. A Pénzügyminisztérium korábban azt közölte, hogy becslései szerint jövőre 65 milliárd lesz az iparűzési adótöbblet.