„Zajlik
A lényeg

Négy nap után elbontották a sajtófotó-kiállítást Debrecenben, a szervező szerint ez ötvenes éveket idéző eljárás

17/08/2024 21:53

| Szerző: Klubrádió

"Nagy megdöbbenéssel és meglepetéssel értesültem róla, hogy a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás debreceni megnyitója után három nappal valamilyen "felsőbb" utasításra a szabadtéren álló kiállítást eltávolították" – írta Bánkuti András, a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának vezetője. A kiállítás történetében még nem volt ilyen.

Szombat reggel, mindössze négy nappal a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás megnyitója után bontani kezdték a tárlat teljes anyagát Debrecenben, miközben a szabadtéri kiállításnak szeptember 8-ig adott volna otthont a város – írta meg a Debreciner.

Bánkuti Andrást, a MÚOSZ fotóriporteri szakosztályának vezetőjét, a kiállítás kurátorát péntek este hívták fel a szervezők azzal, hogy  „kaptak egy utasítást a polgármesteri hivatalból”, hogy reggelre el kell tüntetni a fotókat. Bánkuti a helyszínre ment, de nem kapott ennél részletesebb magyarázatot az intézkedésre, Papp László polgármestert sem érte el.

A polgármesteri hivatal válaszolt viszont a hvg.hu megkeresésére, a lapnak annyit árultak el, hogy a kiállítás képanyaga "a Debreceni Virágkarnevál iránti hatalmas érdeklődés miatt lett elbontva, biztonságtechnikai okokból". Tájékoztatásuk szerint a kiállításnak a jövőben új, ideálisabb helyszínt keresnek, most elsődleges céljuk a virágkarneválra érkezők biztonsága.

Bánkuti András szerint ilyenre még egyszer sem volt példa a sajtófotó-kiállítás 42 éves történetében. Azt tudja hallomásból, hogy 2023-ban a debreceni orosz konzul „nehezményezte, mit keresnek itt ukrán képek is”, ám akkor nem történt bezárás. Nem tartja kizártnak, hogy mivel most is voltak ukrajnai háborús fotók, esetleg ő szólt közbe ismét.

A Magyar Narancs számolt be később arról, hogy Bánkuti a Facebookon reagált az esetre. Azt írta, nagy megdöbbenéssel és meglepetéssel értesült róla, hogy a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás debreceni megnyitója után három nappal valamilyen „felsőbb” utasításra a szabadtéren álló kiállítást eltávolították. Közölte: Debrecen volt az a város, amely évtizedekkel ezelőtt elsőként jelentkezett a legnagyobb magyar sajtófotó tárlat helyi bemutatásáért, a kiállítást többször Kósa Lajos nyitotta meg.

A város évek óta azt kéri, hogy a tárlat a híres Virágkarnevál idején legyen látható, ezzel is színesítve az augusztus 20-a körüli kulturális rendezvények sorát – írta a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke, vélhetően reagálva a szervezők virágkarneválos érvére is.

Bánkuti András részletezte: "a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás nagy presztízsű rendezvény, a magyar fotóriporterek ünnepe, résztvevői a sajtó egészét képviselik lapjuk, média orgánumuk politikai irányvonalától függetlenül. A tárlat a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és az adott város kulturális vezetése által kötött, írásbeli szerződésekre alapozva járja az országot.

Ennek ellenére a kiállítás szervezőiként semmilyen hivatalos magyarázatot nem kaptunk Debrecenben arról, hogy a város kulturális központjával közösen elhelyezett és megnyitott kiállítást miért kell azonnal eltávolítani onnan, ahol az utóbbi években látható volt" – emelte ki.

Felidézte, a legnagyobb incidens, ami a négy évtized alatt érte őket, az volt, hogy az 1980-as években egy cenzúrabizottság három fotóanyagot vetetett le a falról, de a kiállítás ettől még akkor is látogatható volt.

"Ez, a legrosszabb ’50-es éveket idéző eljárás méltatlan és sértő a debreceni kulturális élet szereplőire és az egész magyar fotóriporteri szakmára nézve" – fogalmazott Bánkuti András, aki továbbra is várja a magyarázatot a városvezetéstől.

(Kiemelt kép: Bánkuti András / Facebook)