„Zajlik
A lényeg

Nehéz a helyzet, törli a vízügy a szakembereit pocskondiázó kommenteket

15/09/2024 07:27

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

"Mostantól kezdve az OVF oldalán a vízügyes szakembereket pocskondiázó, megalázó, trágár kifejezésekkel illető hozzászólásokat AZONNAL TÖRÖLJÜK!!!" – közölte Facebook-oldalán az Országos Vízügyi Főigazgatóság. 

A helyenként csupa nagybetűs szavakkal és sok felkiáltójellel tarkított bejegyzésben kifejtették: "a szemléletváltás a vízügyi ágazatban már jó ideje megtörtént. A vízügyi szakemberek a VÍZÜGY rendelkezésére (!!!!) álló területeken a lehetőségeikhez képest a legtöbb vizet visszatartják. Legfőbb stratégiai célunk a vizet a tájba juttatni!Folyamatos az új lehetőségek felkutatása, a meglévők kiaknázása. Higgyék el, minden vízügyi szakember tudja: a 24.órában vagyunk!!!"

"Tudni kell azt is, hogy a Vízügy magában nem képes ezeket a kérdéseket megoldani, de a közös munka a többi szereplővel már régen elkezdődött. Egy vízügyi szakembernek is szívszorító érzés, ha például érkezik egy árhullám a Felső-Tiszán és nincs HOL visszatartanunk a vizet!" – hangsúlyozták.

A jelenlegi helyzettel kapcsolatban hozzátették, hogy "az előrejelzések szerint ismét nem azokon a területeken fog nagyobb csapadék esni – ezáltal árhullámokat okozni –, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, ahol a legnagyobb az idei évi csapadékhiány, vízhiány. A csapadék java elsősorban a nyugati országrész folyóinak vízgyűjtő területét (elsősorban külföldi vízgyűjtő területek) érinti. Dombvidéki területekről lévén szó, a mederben történő tározási lehetőségeink itt még jóval korlátozottabbak. Természetesen, ahol a technikai lehetőségeink adottak, igyekszünk a legnagyobb mértékben a víz visszatartására, a lefolyás késleltetésére fókuszálni, az élet- es vagyonvédelmi szempontok elsődleges figyelembevétele mellett, hiszen egy ilyen jellegű és nagyságú árhullámnál ezt semmi nem írhatja felül".

Arról is írtak, még a bejegyzés elején, hogy köszönik a sok biztató és kedves bejegyzést, valamint a helyenként jogos kritikákat is. De leszögezték: "a várható csapadék mennyisége helyenként még mindig extrém, az előrejelzések pedig óráról órára változnak. Szakembereink megfeszített erővel dolgoznak szinte a nap 24 órájában. Az ő nyugalmuk és a kulturált kommentelők és hozzászólók védelmében pedig a következő döntést hoztuk:

Mostantól kezdve az OVF oldalán a vízügyes szakembereket pocskondiázó, megalázó, trágár kifejezésekkel illető hozzászólásokat AZONNAL TÖRÖLJÜK!!!".

(Kiemelt képünk illusztráció, fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)