„Támogassa
A lényeg

Nem lesz a cigányságnak parlamenti képviselete a botrányos ülés után

1/02/2022 10:05

A nemzetiségi szervezeteknek tegnap éjfélig, azaz február elsejéig kellett volna dűlőre jutniuk, hogy a parlamentben ki képviselje őket áprilistól. A roma testületek tegnapi tanácskozása azonban kiabálásba fulladt. Az Országos Roma Önkormányzat jelöltállító közgyűlésén arról szavaztak volna, hogy ki kerüljön a roma nemzetiségi lista élére, de Hidvégi Balogh Attila, a RomNet főszerkesztője azt írta, hogy a 12 órás parttalan vita végén elszabadultak az indulatok.

"Ha azt mondom ez méltatlan és szégyen, akkor túl finom voltam" - írta. A képviselők még abban sem tudtak megegyezni, hogy milyen feltételek mellett hajlandók szavazni a jelöltről. A főszerkesztő azt írta: "bevégeztetett. A következő 4 évben a cigányoknak nem lesz parlamenti szószólója!"

Novemberben már szavaztak erről, de akkor nem a kormánypárti Lungo Drom-jelölt, Farkas Félix, hanem az ORÖ elnöke, Agócs János kapta a több támogatást, viszont a Lungo Drom az Alkotmánybírósággal megsemmisíttette a szavazás eredményét.

Ez a történet, amit a Népszavában megjelent hangfelvételek tanúsága szerint a kormány romaügyi kormánybiztosa zsarolással és fenyegetéssel kívánta a maguk javára fordítani az állást. 

Hajnalban aztán úgy döntöttek, hogy a jövő héten egy rendkívüli közgyűlésen az Országos Roma Önkormányzat feloszlatásáról fognak szavazni.