„Zajlik
A lényeg

Nem tervez a kormány változást a nyugdíjrendszerben

30/09/2024 17:35

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Korábban a kabinet az uniós pénzekért vállalta a nyugdíjreformot, úgy tűnik, ez most elmarad.

A kormány nem tervez változást a nyugdíjrendszerben, "a nyugdíjak értékállóságát megőrzi, a 13. havi nyugdíjakat kifizeti", illetve az Európai Bizottság "nyomására" felkért szakértői javaslatokkal nem ért egyet  válaszolta a Népszava kérdésére a kabinet.

Az ügy előzménye, hogy a napokban nyilvánosságra került a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet szakértői jelentése, amely a lehetséges átalakításokat vázolja épp a magyar kormány felkérésére. „Akármelyik nyugdíjterv elfogadása rövid távon népszerűség vesztést okozna a kormányzatnak – vélekedett Simonovits András közgazdász. Szerinte ugyanakkor komoly változtatások nélkül egyre nőnek a nyugdíjrendszer feszültségei, és hamarosan egyre erőteljesebb megszorítások válnak elkerülhetetlenné, akár még a 13. havi nyugdíj eltörlése is” –  mondta a nyugdíjszakértő.

Korábban a kabinet az uniós pénzekért vállalta a nyugdíjreformot, ami a lap szerint így elmarad. Simonovits András nyugdíjszakértő, közgazdász azt mondta: a kormány gyávasága miatt erősödik az idősek jelentős részének elszegényedése, a bérek és ellátások között mélyül a szakadék, a létminimum alatt élő nyugdíjasok sem számíthatnak életszínvonaluk javulására.

Nemcsak gyáva, hanem kétszínű is a magyar kormány, mert magas rangú hivatalnokai ugyan minden, nyugdíjjal összefüggő adatot átadtak az OECD szakértői csoportjának, majd kibújtak a jelentés mérlegelése alól – fogalmazott.

Simonovits András szerint a baloldal 2010-es bukásának egyik oka a 13. havi nyugdíj megszüntetése volt. Hasonló rizikót nem vállal Orbán Viktor, aki most a 2026-os parlamenti választás miatt halogat.

A kormány 2022 májusában nyújtotta be a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet, amit az Európai Bizottság elfogadott. A nyugdíjrendszer fenntarthatóságával foglalkozó részben – egyebek mellett – vállalta, hogy a törvény megalkotása előtt társadalmi egyeztetést folytat a javaslatról, amelyet egy független, nemzetközi szakértői csoport jelentése alapján készít.