„Zajlik
A lényeg

Népszava: Kásler Miklós nem lesz tagja az új Orbán-kormánynak

20/04/2022 14:05

| Szerző: Klubrádió

A várhatóan májusban megalakuló új kormányban Lázár János és Varga Mihály is új tárcát kaphat, Pintér Sándor marad. 

Népszava több forrása szerint az ötödik Orbán-kormányban már nem kap pozíciót Kásler Miklós, nyugdíjba vonul, és az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát és a sportot is magába ölelő Emberi Erőforrások Minisztériuma sem marad egyben a következő ciklusban. Az még képlékeny, hogy az egészségügy önálló tárcát kapna-e vagy besorolódna a Belügyminisztérium alá, aminek kapcsán képbe került az Szócska Miklós volt egészségügyi államtitkár is, de ő nem reagált a kérdésre, hogy vállalna-e szerepet az új kormányban.

Az szinte biztosra vehető, hogy maradnak a kulcstárcák – a belügy, a pénzügy, a kancellária – vezetői, akikkel a kormányfő már meg is állapodott.  A hamarosan 74 éves Pintér Sándor elvállalt újabb négy év miniszterséget, Varga Mihály szintén folytathatja, bár a pénzügyminisztériumnak kevesebb funkciója lesz (csak a költségvetéssel és az adóügyekkel foglalkozna). A gazdaságai stratégia koordinálását a kiszivárgott információk szerint a kormányfő főtanácsadójára, Nagy Mártonra bízná.

Kihelyezett ülést tart a kormány a haderőfejlesztésről
Hajmáskér, 2021. szeptember 30. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2), Nagy István agrárminiszter (j), Pintér Sándor belügyminiszter (b2) és Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere (b) a kihelyezett kormányülésen a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren kialakított tábori sátorban 2021. szeptember 30-án. A kormányülés egyetlen napirendi pontja a magyar haderő-fejlesztés áttekintése. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 
 

A Népszava informátorai szinte biztosra vették, hogy helyén marad Gulyás Gergely, Szijjártó Péter és visszatér a kormányba Lázár János. A lap információi szerint szinte biztosra vehető, hogy Gulyás Gergely marad kancelláriaminiszterként a kormányban, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a választás utáni sajtóértekezletén maga nevezte meg fix pontként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Ugyanezen a sajtótájékoztatón a miniszterelnök Lázár Jánossal kapcsolatban úgy fogalmazott: nem zárja ki, hogy visszatérjen a kormányba. Úgy tudjuk, visszatérését majdnem biztosra lehet venni. Számára formálódik egy új, összetett feladatokkal – így az agráriumi-, élelmiszeripari fejlesztésekkel, kiskereskedelemmel - foglalkozó tárca.

Ha szétszedik az EMMI-t és lesz önálló egészségügyi és szociális ügyekkel foglalkozó tárca, akkor az oktatás és a kultúra is kap egy minisztériumot. A Népszava több forrásból is úgy tudja, hogy a felsőoktatásért várhatóan Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatás helyettes államtitkára lesz a felelős, bár úgy hírlik, hogy Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter szintén ragaszkodik a felsőoktatás felügyeletéhez. Róla is azt hallotta a lap, hogy szintén a kormány tagja marad.