„Zajlik
A lényeg

Népszavazást kezdeményez Heves város polgármestere a megépíteni kívánt NMP oldószer tisztítóüzemmel kapcsolatban

7/09/2024 09:46

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Lakossági tájékoztatót tartottak tegnap este Heves városában a megépíteni kívánt NMP oldószer tisztítóüzemmel kapcsolatban. Kedden már demonstráltak a hevesiek a tervezett beruházás ügyében. Az eseményen sokan tiltakoztak a veszélyes vegyi üzem létesítése ellen, többen a polgármester lemondását is követelték.

A tiltakozás előzménye, hogy a város lakói elől sokáig titkolták, milyen beruházásról van szó. A fideszes Sveiczer Sándor áprilisban még arról beszélt, hogy egy ipari park létrehozása ügyében vásárol az önkormányzat földterületeket. Az eseményen a helyi gazdálkodó képviselője felszólalásában a mezőgazdasági termelést érintő veszélyekre hívta fel a figyelmet.

A demonstráción ellenzéki politikusok is felszólaltak, Csárdi Antal többek között hangsúlyozta, hogy a természeti erőforrásokat pusztító és az emberi egészséget károsító beruházásokra nemet kell mondani. Lőcsei Lajos momentumos politikus pedig arról beszélt, hogy Sveiczer Sándor megtévesztette a hevesieket, mert a választások előtt tagadta a beruházás szándékát.

A polgármester közösségi oldalán most azt mondta, hogy a tegnap esti tájékoztatót megzavarták, nem engedték elmondani érveiket. Sveiczer Sándor úgy fogalmazott, politikai csatatérré vált Heves. A képviselőtestület ezért úgy döntött, népszavazást kezdeményez az ügyben.