„Zajlik
A lényeg

Nincs más út, mint az orosz gázvásárlás – üzente Szijjártó Szentpétervárról

10/10/2024 15:48

| Szerző: Klubrádió

"Mi elégedettek vagyunk az Oroszország és Magyarország, a Gazprom és Magyarország között folyó együttműködéssel", közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

„Ha tetszik, ha nem a realitás az, hogy hazánk biztonságos és kedvező áron történő földgázellátása nem lehetséges az Oroszországgal való együttműködés nélkül” – közölte Szijjártó Péter, aki a Szentpétervári Nemzetközi Gázfórumról üzent közösségi oldalán.

Szijjártó a posztjában olyan célzatos kérdéseket is feltett, mint:

  • Vajon kinek az érdekét szolgálná ennek az együttműködésnek a feladása?
  • Vajon miért akarják egyesek, hogy Magyarország, a magyar gazdaság és a magyar családok energiabiztonsága veszélybe kerüljön?

A külgazdasági és külügyminiszter hangsúlyozta: „Mi elégedettek vagyunk az Oroszország és Magyarország, a Gazprom és Magyarország között folyó együttműködéssel. Eddig minden szerződést betartottak, a szállítások időben érkeztek, és amikor pótlólagos mennyiségekre volt szükségünk, meg tudtunk állapodni erről”. Hozzátette, hogy „eddig nem kaptunk jobb ajánlatot az orosz partnerekéhez képest. Senki sem állt elő olcsóbb vagy megbízhatóbb forrással. A kérdésem az, hogy miért kellene váltanunk?”

A magyar diplomácia vezetője szerint a hosszú távú ellátás biztonságát a Gazprommal 2021-ben aláírt 15 éves szerződés szavatolja, a következő ilyen szerződést csütörtökön kötik meg.

Szijjártó bejelentése mindössze egy nappal azután érkezett, hogy az Európai Parlamentben a magyar kormány és Orbán Viktor fejére olvasták, hogy miközben az Európai Unió teljes függetlenedésre törekszik az orosz gáztól, addig Magyarország az egyetlen tagország, amely ennek a szöges ellentétét teszi.