„Zajlik
A lényeg

November 12.: A szociális munka világnapja, Baháalláh születése, Minőségügyi világnap, A tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapja és Az irodalmi szervezetek napja

12/11/2021 00:16

| Szerző: Klubrádió

Ma van A szociális munka világnapja, Baháalláh születése napja, Minőségügyi világnap, A tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapja és Az irodalmi szervezetek napja.

A szociális munka világnapja

Ezen a jeles napon a társadalmi munka fontosságát ismertetjük és fejezzük ki megbecsülésünket a szociális dolgozók irányában. Az esemény keretei közt 1997 óta hívjuk fel a figyelmet arra, milyen fontos a hátrányos helyzetűekért, elesettekért végzett munka.

Baháalláh születése (Bahai)

1817. november 12-én, Teheránban született Baháalláh, a bahái hit alapítója, egyesek szerint a modern kor hírnöke. Üzenetének lényege, hogy az egész emberiség egy faj, amelyet egy Isten alatt kell egyesíteni. Kijelentése miatt 40 éves száműzetésben és bebörtönzésben részesült.

Minőségügyi világnap

Az Európai Minőségügyi Szervezet először 1992. november 12-re hirdette meg a Minőségügyi Világnapot. A kezdeményezés célja a minőség iránti elköteleződés népszerűsítése.

A tüdőgyulladás elleni küzdelem világnapja

A WHO 2008-ban nyilvánította ezt a napot a tüdőgyulladás elleni küzdelem napjává. Az esemény célja, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy higiénikus körülmények között megelőzhető a betegség, illetve bővítsük a tüdőgyulladást kezelő gyógymódok sorát.

Az irodalmi szervezetek napja

1836. november 12-én alakult meg a Kisfaludy Társaság, amelynek tagjai között köszönthettük a kor legnagyobb irodalmi alakjait, például Jókait, Vörösmartyt, Aranyt és Kölcseyt. Magyarországon ezt az új kezdeményezést Egri László írónak és költőnek köszönhetjük.

(Forrás: penzcentrum.hu, youtube.com)