„Klubrádió
A lényeg

Nyílt levélben tiltakoznak a Színművészeti tanárai

8/12/2019 14:53

| Szerző: Klubrádió

“Gothár Péter ügyét, melyet az SZFE Etikai Bizottsága jogszerűen vizsgál, ürügyként használják fel az egyetem lejáratására, ellehetetlenítésére” – írják.

Határozottan visszautasítják a Színművészeti tanárai azokat a feltételezéseket vádakat, amelyek megkérdőjelezik az egyetem működésének tisztességét és szakszerűségét. Facebook-oldalukon azt írják:

"Gothár Péter ügyét, melyet a Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága jogszerűen vizsgál, ürügyként használják fel az egyetem lejáratására, ellehetetlenítésére, színházvezetői kinevezések befolyásolására, a független színházi szféra sarokba szorítására.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen rend van. Törvényesen kinevezett és megbízott vezetők irányítják. A tanárok és a hallgatók lelkiismeretesen végzik munkájukat, elkötelezetten őrzik a 155 éves múlttal és oktatási ha-gyománnyal bíró intézmény éthoszát. A magyar színház- és filmművészet kiemelkedő alkotóinak sokasága nevelkedett ezek között a falak között.

Oktatásunk — mint minden érdemi művészeti képzés — ideológiamentes, a színház- és filmművészetet a szabad és független gondolkodás mentén közelíti meg. A művészet szabadsága megkérdőjelezhetetlen érték számunkra."

A Gothár-ügy kirobbanása után Palkovics László miniszter és Halász János, a Fidesz-frakció vezetője is arra utalt, hogy az Színművészeti vezetése valamit eltitkolhatott. A vádakat az egyetem visszautasította. Upor László, az intézmény múlt héten megszavazott rektorjelöltje mellett pedig színházi dramaturgok, valamint az egyetem doktori iskolájának hallgatói is kiálltak.

Közben a hétvégén színészek és nézők közös szolidaritási szelfivel tiltakoztak az új kulturális törvénytervezet ellen, számos színész és rendező pedig egy videóüzenetet tett közzé. A törvény ellen tiltakozó, Független Előadóművészeti Szövetség petícióját vasárnap délutánig több mint 31 ezren írták alá. Hétfőn este 6 órára a Madách térre tüntetést szerveztek.