„Zajlik
A lényeg

Odesszát lőtték az oroszok

24/04/2022 09:45

Szombaton Odesszában ért rakétatalálat egy katonai létesítményt és két lakóházat. Civil áldozatok is vannak, többek között egy három hónapos csecsemő és édesanyja is.

Szombat délután jelentette be az ukrán elnöki hivatal, hogy Odessza kikötővárosát támadás érte, két rakéta is becsapódott, további kettőt viszont sikerült a légvédelemnek hatástalanítania.

A támadásnak 5 halálos és 18 sebesült áldozata van, jelentették be, Volodimir Zelenszkij esti, a kijevi metróban tartott sajtótájékoztatóján már 8 halottról és 7 rakétáról beszélt.

Mit ártott Oroszországnak egy három hónapos kislány, hogy meg kellett ölni? - kérdezte Zelenszkij felindultan, és azt ígérte, hogy a felelősöket azonosítani fogják, akiknek majd el kell számolniuk minden egyes halottért, akármennyi ideig tartson is ez.

A csecsemő édesanyja is meghalt a támadásban, aki azt írta az Instagramon: "Az ördög itt van! Putyin ballisztikus rakétákkal öli az ukránokat - az oroszok megölnek minket. Civilek, gyerekek halnak meg ma!"

Az ukrán elnök hozzátette, az orosz hadsereg egy terroristaszervezet, és felrótta, hogy az orosz szűrőtáborok nem sokban különböznek a náci koncentrációs táboroktól. Az ezekből a táborokból szabaduló ukránokat - főleg gyerekeket - Oroszország távoli részeibe deportálják, hogy elszakítsák őket ukrán gyökereiktől.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy kivonulnak a béketárgyalásokról, amennyiben Mariupol védőit megölik vagy a  Herszon és Zaporizzsja környékén beígért ál-népszavazásokat megtartják, ez utóbbi ugyanis a diplomáciai rendezést megnehezítené. Hozzátette, nem fél találkozni Putyinnal, noha a korábbi tárgyalódelegációt megmérgezték. Zelenszkij tervei miatt testőrei és családja aggódnak.