„Klubrádió

Orbán: A gyereket nevelők jövőre visszakaphatják az idén befizetett adójukat

9/06/2021 13:29

| Szerző: Klubrádió

Bár a miniszterelnök szerint nem lesz választási költségvetés, azt ígérte, hogy ha jól megy idén a gazdaság, jövő év elején visszakaphatják a gyerekesek az idén befizetett adójukat. Orbán Viktor szerint ez 550-580 milliárdos kiadást jelent a költségvetésnek. A kormányfő a Világgazdaság konferenciáján arról is beszélt, hogy a következő hétéves uniós ciklus összes forrását vidékre szánja a kormány. Szóba került a 200 ezres minimálbér is.

„Arra teszek indítványt a mai kormányülésen, amit még soha senki sem csinált,” – kezdte Orbán Viktor a Világgazdaság által szervezett, Magyarország újraindításáról szóló konferencián szerdán a 444 beszámolója szerint.

„Mivel a családokat megviselte a járvány időszaka, azt javaslom, hogyha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadjuk jövő év elején a 2021-ban befizetett adójuk összegét”

– mondta a miniszterelnök. A részleteket nem fejtette ki, de arról beszélt: jövedelmi határt húznának, hogy a jól keresők ne járjanak még jobban, és az átlag- illetve az az alatti jövedelmek után befizetett személyi jövedelemadót utalnák vissza. Szerinte ez 550-580 milliárdos egyszeri kiadást jelent a költségvetésnek.

Pedig Orbán a közel 45 perces előadását még azzal kezdte, hogy nem lesz választási költségvetés, mert akkor nem lesz gazdasági újraindítás sem. Szerinte ennek szellemében rakta össze a kormány a jövő évi költségvetést.

Ehhez képest a többi közt arról is beszélt, hogy hiába javasolja még Matolcsy György jegybankelnök is a költségvetési hiány minél hamarabbi csökkentését, a kormány továbbra is úgy számol, hogy idén idén 7,5 százalékos, 2022-ben 5,9 százalékos lesz a hiánycél. Leszögezte: a kormány a terv szerint megvalósítja a tizenharmadik havi nyugdíj visszaépítését.

Minden migráció rossz

Beszéde elején a kormányfő hangsúlyozta, hogy gazdaságpolitikát nem lehet pártalapon csinálni, széles társadalmi és gazdasági összefogás kell, hogy sikeres legyen az újraindítás. Majd bejelentette, hogy a következő hétéves uniós ciklus összes forrását vidékre szánja a kormány.

Szerinte nem engedhető meg, hogy míg Budapest az átlagos uniós fejlettségi szint fölött áll, addig az ország négy legrosszabb helyzetben lévő régiója benne van az EU legrosszabban teljesítő régiója közt.

„Minden migráció rossz, a belső is, mert az azt jelenti, hogy az emberek nem tudnak ott boldogulni, ahová születtek” – tette hozzá. Szembe kell menni az urbanizációs trendekkel, Orbán szerint a kormány dolga megteremteni a lehetőséget, hogy mindenki ott boldogulhasson, ahová született.

200 ezres minimálbér

Arra már a 24.hu hívja fel a figyelmet, hogy Orbán kijelentette: kétszázezer forintos minimálbérnek kell lennie a horizonton. Ugyanakkor szerinte ha „rázúdítunk” egy lépésben egy 200 ezer forintos minimálbért a magyar kis- és középvállalkozásokra, akkor azok tönkre fognak menni, elbocsátások lesznek és nem teljes foglalkoztatás, hanem munkanélküliség várható.

„Ezért, ha magasabb minimálbért akarunk – 200 ezer forintot egy vagy két lépésben – akkor ehhez a kis- és középvállalkozásoknak segítséget kell adni az őket terhelő adók érzékelhető csökkentésével” – mondta.

Két új törzs és keleti láb

Orbán Viktor az előadásában beszélt még arról, hogy két új operatív törzs jön létre. Az egyiket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vezeti és a gazdasági élet újraindításáért, a másikat pedig Novák Katalin családügyi miniszterre bízzák, és a társadalmi élet újraindításáért lesz felelős.

Ismét alkalmazkodnia kell a külkapcsolatoknak a megváltozott helyzethez Orbán szerint. Nem lehet, hogy Magyarország csak a nyugati lábán álljon, a keleti is fontos.

(Címlapi kép: MTI/Szigetváry Zsolt)