„Zajlik
A lényeg

Orbán a parlamentben: a gazdaság köszöni, jól van

30/09/2024 14:07

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Vikár Anna Flóra

Elindult a parlament őszi ülésszaka, Orbán Viktor napirend előtt számolt be a tavasz óta eltelt időszakról.

Orbán Viktor beszédével kezdődött a parlament őszi ülésszaka.

"Jelentés a Magyar Országgyűlésnek a tavaszi ülésszak óta eltelt időszak eseményeiről és a kormány további terveiről" – ez a címe a miniszterelnök napirend előtti felszólalásának.

Orbán az árvízzel kezdett, szerinte jobban védekeztünk, mint 2013-ban, a magyar állam és a kormány szervezettebb, felkészültebb lett, és azóta 435 milliárd forintot költöttek árvízi védekezéssel kapcsolatos fejlesztésekre – számol be összefoglalójában a hvg.hu. Azt ígérte, hogy hamarosan befejezik Esztergom árvízi védelmét is. A vízügyi hatóság pedig hamarosan jelentést terjeszt a kormány elé a mostani árvíz tanulságairól, ami alapján a további fejlesztésekről döntenek majd – írja tudósításában a Telex.

Az iskolakezdés kapcsán elmondta, az elmúlt években 1400 milliárd forintot költöttek óvoda- és iskolafejlesztésre, valamint 13 millió ingyenes tankönyvet osztottak ki az intézményekben.

Elindult a Digitális Állampolgársági Program, aminek segítségével egy gombnyomással lehet időpontot foglalni a kormányablakokba. 

Ahogy az várható volt, szóba került a gazdasági semlegesség is: új gazdaságpolitika nélkül az eddigi eredményeket nem lehet megvédeni, Magyarország számára a legrosszabb forgatókönyv, hogy van nyugati és keleti gazdaság. Elismételte, hogy a magyar gazdaság növekedését a 3-6 százalék közötti sávba kell emelni, az akcióterv része a munkáshitel és a 13. havi nyugdíj állandósítása. A gazdaság köszöni, jól van – mondta Orbán, 11. helyen állunk az Európai Unióban növekedésben, igaz, az első hely lenne a cél.

Az ország pénzügyi helyzete a miniszterelnök szerint „megnyugtatóan stabil”. A költségvetés hiányát 4,5 százalékra akarják csökkenteni, amiben „időarányosan jól is állunk” – idézte a Telex.

A miniszterelnök szerint Magyarországnak azért kell fizetnie, mert a nyugat nem követte a migrációs politikánkat, márpedig mi megvédjük a határainkat és – ahogy arról augusztusban Gulyás Gergely is beszélt egy kormányinfón "Brüsszel főterére fogjuk szállítani a migránsokat" – idézte a hvg.hu Orbánt.

A miniszterelnök szerint a legtöbb válságban a nemzeti kormányzás a megoldás, ami ellen sokan intéznek nyílt támadást vagy éppen rejtett destabilizációs tevékenységet. A kormány viszont minden eszközt felhasználna a "nemzeti szuverenitás védelmében", érkezzen a fenyegetés a szélrózsa bármely irányából.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban azt mondta, Európában egyelőre csak Magyarország tekinti missziójának a békét, de vannak már néhányan, akik szintén nem szeretnék, hogy újabb világháborúhoz vezessen a konfliktus.

Via hvg.hu és Telex