„Zajlik
A lényeg

Orbán Balázs: A Fidesz nem vezérelvű, és igazmondási kötelezettség van

12/11/2021 17:15

| Szerző: Klubrádió

Hamis toposznak nevezte Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, hogy a Fidesz hierarchizáltan, vezérelvűen működik. Arról is beszélt az Indexnek adott interjújában, hogy „míg a mi oldalunkon van igazmondási kötelezettség, addig a túloldalon ilyen jól láthatóan nincs”.

Az Indexnek adott nagyinterjúban azt mondta, hamis toposz, hogy a Fidesz vezérelvűen működik. „Ez egyáltalán nincs így. Az érveknek igenis súlya van” – jelentette ki. Szerinte Orbán Vikor álláspontja akkor érvényesül, ha ő érvel jobban, bár a meggyőzéséhez „fel kell kötni a gatyát”. A kormányfő nem tekint magára kirakatbábuként, sokszor erős és határozott hipotézist alkot bizonyos kérdésekről, ami azonban szabad vita tárgya.

Orbán Balázs a jövő évi választásokra kitérve közölte: a gyurcsányozás nagyon indokolt, mert egyértelmű, hogy a 2010 előtti világ szeretne visszatérni a hatalomba. Az Elk*rtuk című filmet még nem látta, de művészi alkotásnak tartja, amelynek legfőbb üzenete, hogy nem lehet hazugságra politikát építeni.

Márki-Zay Péter hitét tiszteletben tartja, de úgy véli, a 15 évvel ezelőtt történtek miatt jobboldali, polgári, kereszténydemokrata politikus nem egyezik ki Gyurcsány Ferenccel. Jelenleg nem tartja aktuális kérdésnek, hogy javasolni fogja-e vele a vitát Orbán Viktornak, akinek a 2006-os vitája Gyurcsány Ferenccel „a gátlástalan hazudozásokról szólt, mint utólag a történelem bebizonyította. Óvatosan kell eljárni ebben az ügyben, mert míg a mi oldalunkon van igazmondási kötelezettség, addig a túloldalon ilyen jól láthatóan nincs”.

Azt is elárulja, hogy bár szoros a munkakapcsolatuk Orbán Viktorral, a Pegasus-ügyről egyszer sem beszéltek.

Az elmúlt pár évben sorra kapta a pozíciókat Orbán Balázs: miniszterhelyettes, államtitkár, a miniszterelnök politikai igazgatója és az MCC kuratóriumi elnöke lett. Ettől függetlenül azt mondja, nincs igazán politikai ambíciója. „Engem mindig az intellektuális kérdések, a tanítás, a könyvírás, a nagy viták érdekeltek. Nagyon örülök annak, hogy olyan közegekben mozoghatok – karmelita, MCC, egyetemek – ahol rengeteg ilyen jellegű inspiráció ér. Tulajdonképpen most abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy miközben a politikában dolgozom, közben ezekkel a kérdésekkel is foglalkozhatok.”

(forrás: 24.hu, Telex)