„Zajlik
A lényeg

Orbán szerint egyre jobb gazdasági adatok jönnek, és Magyarnak is a rendelkezésére áll

8/09/2024 06:00

| Szerző: Klubrádió

Lázár János közlekedési miniszter munkájával elégedett, reméli, ha lejár Matolcsy György MNB-elnök mandátuma, akkor megoldódnak a kormány és a jegybank közti viták, a magyar gazdaság fejlődését pozitívan látja, az uniós pénzek ott vannak az ország számláján, és még hosszú időre el vagyunk látva ilyen összegekkel, egyre nő a klimatizált egészségügyi ellátóhelyek száma, pedig jövő héten pedig Strasbourgban Magyar Péter EP-képviselő is tehet fel neki kérdéseket – ezekről, valamint még Bese Gergő ügyéről is beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégi kötcsei találkozó előtt újságíróknak.

Váratlan sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor kormányfő szombaton Kötcsén a kormányoldal éves zártkörű találkozója előtt, ahol rendszerint aktuális terveiről, meglátásairól szokott eligazító előadást tartani.

A rendezvényt megelőző rögtönzött kérdés-felelek során a vasút állapotáról azt mondta, az építési és közlekedési tárcát vezető Lázár János a leghatékonyabb miniszter. Orbán szerint Lázár jó eredményeket ért el. „Ha összevetik, hányan használták Lázár János előtt és után a vasutat, akkor látják, micsoda növekedést ért el.” Orbán szerint Lázár az országbérlet bevezetésével az elmúlt évtized legnagyobb szenzációját érte el.

A Magyar Nemzeti Bank és a kormány közti nézeteltérésekről azt mondta, a gazdaságról mindig lesznek viták. „Az a kérdés, hogy a jegybank és a kormány között mikor lesz vége, az a válaszom, hogy a legjobb, ha el sem kezdődik. Remélem, miután a mandátumok lejárnak, ez a kérdés megoldódik.”

A magyar gazdaság helyzetéről azt mondta, egyre jobb adatok jönnek, a hazai gazdaság tényleges növekedési száma Európa első harmadában van, és ebből lehet még első hely is a következő évben. Ha ez meglesz, akkor lesz elégedett, jövőre 3-5 százalékos növekedést szeretne „kiszuszakolni” a magyar gazdaságból. Ez szerinte nem lehetetlen.

Arra a kérdésre, hogy számít-e a visszatartott uniós pénzek megérkezésére, azt válaszolta, mindig meglepődik a hasonló felvetéseken, mert Magyarország számláján ott van 12 milliárd euró, ami hosszú évekig ki fog még tartani. „Hogy a fészkes fenébe ne lennének” uniós pénzek – mondta. Szerinte tehát ott van a pénz, a probléma az, hogyan tudnánk gyorsabban bevonni a gazdaságba.

A kórházak állapotáról annak kapcsán, hogy a nyári kánikula idején sok helyen nem működött légkondicionáló, Orbán azt mondta, minden évben nő a klimatizált egészségügyi ellátóhelyek száma, idén is nőtt, jövőre pedig több klimatizált ellátóhely lesz mint idén.

Arra a kérdésre, hogy fog-e vitázni jövő héten Strasbourgban Magyar Péter európai parlamenti képviselővel, a Tisza Párt elnökével, Orbán azt mondta, ő maga nem EP-képviselő, de az Európai Parlament minden képviselőjének a rendelkezésére fog állni. Orbán több éves szünet után, szeptember 18-án jelenik meg újra az EP-ben, ahol a soros magyar EU-elnökség programját ismertetheti.

Bese Gergő plébános ügyéről Orbán azt mondta, hallott róla, de az egyházi személyek ügyei az egyházakhoz tartoznak, bízik a katolikus egyház vezetőiben, hogy az ilyen helyzeteket meg tudják oldani.