„Zajlik
A lényeg

Orbán elleni merénylet tervéről beszélt a szerb miniszter

13/10/2024 12:41

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor elleni merénylettervről szerzett szerb információkról nyilatkozott Aleksandar Vulin, Szerbia miniszterelnök-helyettese, volt titkosszolgálati vezető. A politikus konkrétumokat nem említett. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter nem tud Orbán Viktor ellen tervezett merényletről.

Információt kaptak arról, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen merényletet készítettek elő – erről beszélt egy orosz lapnak Aleksandar Vulin, Szerbia miniszterelnök-helyettese, aki szerint világszerte fenyegetés éri azokat a vezető politikusokat, akik az ukrajnai béketárgyalásokat szorgalmazzák.

Vulin, akinek nyilatkozatát az Index vette észre először, konkrétumot nem mondott, sem az állítólagos merényletet tervezők kilétéről, sem az információ eredetéről.

„Ami pedig a Nyugat számára kellemetlen politikusok személyes biztonságának fenyegetését illeti, meg kell jegyezni, korántsem véletlen, hogy egy hónap leforgása alatt merényletet kíséreltek meg Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen, Ibrahim Raiszi iráni elnököt megölték [hivatalos közlés szerint az iráni politikus helikopterbaleset áldozata lett – a szerk.] és Donald Trump, az Egyesült Államok elnökjelöltje ellen is merényletkísérlet történt. Információt kaptunk róla, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök ellen szintén merényletet készítettek elő” –  fogalmazott Vulin a Nacionalnaja oborona című újságnak adott interjújában

A szerbiai miniszterelnök-helyettes állítására reagálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökségnek azt mondta, nincs információja egy Orbán Viktor elleni esetleges merényletkísérletről. „Nem tudok ilyen próbálkozásról, de azt tudom, hogy jogi, pénzügyi és politikai támadások is érik a miniszterelnököt, a kormányt, az országot” – mondta az orosz hírügynökség kérdésére a magyar külügyminiszter.

 
Aleksandar Vulin
Forrás: Wikipédia
 

Vulint, akit oroszbarát politikusként tartanak számon, korábban a szerbiai BIA hírszerző ügynökség igazgatói volt, valamint katonai és rendőrfőnökként is szolgált. Mint a Szabad Európa írta, idén júliusban az Egyesült Államok szankciókat rendelt el Vulin ellen, akit illegális fegyverszállításban való részvétellel, kábítószer-kereskedelemmel és közhivatallal való visszaéléssel vádol. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának külföldi vagyonellenőrzési hivatala szerint Vulin hivatali hatalma erejével segített egy amerikai büntetőintézkedések hatálya alatt álló szerb fegyverkereskedőt illegális fegyverszállítmányok átjuttatásában Szerbia határain. Az amerikai hatóságok szerint Vulin tagja egy drogcsempész körnek is.