„Zajlik
A lényeg

Orbán közös V4-Türk Tanács csúcstalálkozót akar

12/11/2021 20:12

| Szerző: Klubrádió

Magyarország indítványozza, hogy a Türk Tanács és a visegrádi országcsoport (V4) tartson legmagasabb szintű vezetői tanácskozást Budapesten 2022 első felében - ezt jelentette be pénteken Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának isztambuli csúcstalálkozóján az MTI híre szerint.

A magyar kormányfő beszédében emlékeztetett, hogy Magyarország vezeti a V4-ek együttműködését 2022. júliusig, és hogy „a magyar és a türk népeket hosszú évszázadokra visszanyúlóan történelmi és kulturális örökség köti össze”.

A 444 azért megjegyzi: hogy a csehekben, a lengyelekben és a szlovákokban is van-e annyi a türk vér, mint Orbán szerint a magyarokban, azt nem tudni, de remélhetőleg a csúcstalálkozón kiderül. 

Orbán Viktor Bakuban
 
  Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács csúcstalálkozóján Bakuban 2019. október 15-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Orbán Viktor az isztambuli csúcs részeként Szadir Zsaparov kirgiz, valamint Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel is kétoldalú megbeszéléseket folytatott.

A magyar kormányfő kétnapos látogatásra ment Törökországban, előző nap Ankarában a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács 5. ülésén vett részt kormánya tagjainak kíséretében.

(Kiemelt kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)